ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

«Είστε άχρηστοι και ανεπαρκείς»


Τρόικα προς κυβέρνηση: Θα χάσετε τη μάχη με τη φοροδιαφυγή αν δεν πάρετε μέτρα

Ελλείψεις, καθυστερήσεις, μηχανισμούς ευάλωτους στις πολιτικές παρεμβάσεις και απογοητευτικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής διαπιστώνει η νέα έκθεση της τρόικας, μετά την τελευταία αξιολόγηση του 2012.

Η έκθεση που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και...
διέρρευσε σήμερα μέσω της ιστοσελίδας των εφοριακών, καταγράφει τις μεγάλες αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Σχετικά με την κατάσταση της φορολογικής διοίκησης, η έκθεση διαπιστώνει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και απουσία κινήτρων για την κινητοποίηση του ανθρώπινού δυναμικού.
Οι υπηρεσίες με αρμοδιότητες αιχμής, όπως οι φορολογικοί έλεγχοι και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι υποστελεχωμένες, οι περισσότεροι ελεγκτές στη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων ελεγκτών είναι μόλις 700 ευρώ, ενώ ζητείται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το 2012, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, βεβαιώθηκε ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 16,4 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80,53 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκε το 2012 ανήλθε σε 1,099 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.

Αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανεπίδεκτο είσπραξης και οφείλεται από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει.

Επίσης, το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί κυρίως λόγω της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού.

Η τρόικα προτείνει μέτρα για αυτά: διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης, αυστηροποίηση των ποινών προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και ειδικότερα προτείνεται η άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται.

Το να μη γίνει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά να μην υπάρξουν άλλες φορολογικές αμνηστίες οι οποίες δεν απέδωσαν στο παρελθόν όταν εφαρμόστηκαν, ήταν μία δέσμευση που προβλεπόταν στο Μνημόνιο και την υπενθυμίζουν στην έκθεση.

Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων έχει ήδη παραλάβει στοιχεία 130 υπαλλήλων του υπουργείου που ερευνώνται για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στα μέτρα που ζητά ουσιαστικά η Τρόικα είναι

    -η ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων,
    -η πρόσληψη έως το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών καθώς και άλλων 500 σε ετήσια βάση την περίοδο 2013- 2015 και
    -η μονάδα των μεγάλων οφειλετών να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές.

Επιπλέον προτείνεται  να τιμωρείται και το Δημόσιο για την καθυστέρηση των επιστροφών προς τους φορολογούμενους, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ - στο τέλος του 2012 δεν είχε επιστραφεί 1,74 δις ευρώ και υπάρχουν 7523 αιτήσεις επιστροφής.

Από enet