ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ανησυχία για επιχειρηματικό «ντόμινο» στην Ελλάδα



 Ανησυχία για επιχειρηματικό «ντόμινο» στην Ελλάδα
 Ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στη χώρα μας, μετά την πρώτη καταγραφή των καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών, αλλά -κυρίως- επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, άνω του ενός δισ. ευρώ σε ρευστό επιχειρήσεων από την πατρίδα μας βρίσκεται εγκλωβισμένο στις κυπριακές τράπεζες, με αποτέλεσμα ορατός να είναι ο κίνδυνος, σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης του νησιού, να παρασυρθούν εκατοντάδες μεγάλες και μικρές ελληνικές εταιρείες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες ως προς την εδώ οικονομική δραστηριότητα και φυσικά τους δείκτες της ανεργίας.
Πρόκειται για χρήματα που κυρίως έφυγαν λίγο πριν τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, όταν πολλοί επιχειρηματίες φοβήθηκαν κατάρρευση στη χώρα μας και έκαναν cash management μέσω Λευκωσίας. Να όμως που, ενώ η Ελλάδα, έστω και οριακά, σταθεροποιήθηκε, το πρόβλημα τώρα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο.
Ήδη, εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων που έχουν εγκλωβίσει κεφάλαια τους σε τράπεζες του νησιού, βρίσκονται σε επικοινωνίες με τις εν Ελλάδι τραπεζικές αρχές και υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ψάχνοντας τρόπους να ξεφύγουν από το αδιέξοδο.
Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως πολύ γνωστές βιομηχανίες, που μέχρι στιγμής διέφευγαν του κινδύνου για υπαγωγή στο άρθρο 99 ή για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τρίτους, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ ορατό είναι ένα πρωτοφανές οικονομικό ντόμινο, που θα παρασύρει και την ελληνική, μετά την κυπριακή αγορά.
Όμως και επιχειρήσεις με έκθεση στην Κύπρο ήδη ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τους κινδύνους τους. Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίε ή λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και οι αξιόλογες πολυεθνικές, έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο και καταθέσεις στις εκεί τράπεζες.
Οι καταθέσεις μάλιστα των άμεσα θυγατρικών των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, με παράλληλη έδρα στην Αθήνα, φαίνεται να ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.