ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μόλις ένας στους δέκα έκανε ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο


 Μόλις ένας στους δέκα έκανε ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο
  Ρώσικη ρουλέτα παίζουν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες που θέλουν να κάνουν ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο. Οι εξαιρέσεις και οι εξωπραγματικές απαιτήσεις για άμεση εξόφληση σε λίγες δόσεις και με μεγάλα ποσά πληρωμής κάθε μήνα αποθαρρύνουν ή πετάνε έξω από τη ρύθμιση το 90% των οφειλετών. Ακούγεται απίστευτο αλλά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως από τα 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία συνολικά 20,4 δισ. ευρώ, μόλις 210.000 είναι αυτοί που κατάφεραν να μπουν σε ρύθμιση χρεών και να πληρώνουν ως τώρα τα χρέη τους!
Ολο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια βλέπουν να τους παίρνει η κάτω βόλτα από τα χρέη και τους δυσβάσταχτους φόρους που αυξάνονται, ενώ τα εισοδήματά τους μειώνονται. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, πολλοί επιλέγουν πλέον να πληρώσουν τα χρέη στην Εφορία παρά στην τράπεζα, καθώς η απειλή για κατασχέσεις έρχεται πλέον από τα call center και τα email των ΔΟΥ. Ολες οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υπόσχονται να φέρουν «γενναίες ρυθμίσεις» για τα χρέη προς το Δημόσιο, που όμως σκοντάφτουν συνήθως στην τρόικα. Με αυτά τα δεδομένα, στα τέλη Μαρτίου 2.548.071 νοικοκυριά χρωστούσαν το ιλιγγιώδες ποσόν των 20,4 δισ. ευρώ και 148.658 επιχειρήσεις όφειλαν 35,37 δισ. ευρώ. Από τα 55,7 δισ. ευρώ το Δημόσιο είχε καταφέρει να εισπράξει (έως τις 31-12-2012) μόνον 606.395.000 ευρώ, παρά τις απειλές για διώξεις και κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή, μέσα στους πρώτους μόλις τρεις μήνες της χρονιάς, περισσότερο από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι χρεώθηκαν άλλα 2,1 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση και οι δόσεις Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» φαντάζουν εξωπραγματικά, προέρχονται όμως από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου: στις 31/3/2013 μόνον 210.000 φυσικά πρόσωπα βρίσκονταν σε ρύθμιση χρεών και πληρώνουν με δόσεις 1,1 δισ. ευρώ.Δηλαδή από τα 20,4 δισ. που χρωστούν τα 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, οι 9 στους 10 ήταν εκτός ρύθμισης (δεν έκαναν ή την έχασαν) και το Δημόσιο προγραμμάτιζε να εισπράξει μόλις το 5% των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους οφειλέτες.
Την κατάσταση αυτή προφανώς τη γνώριζαν στο υπουργείο Οικονομικών και προσπαθούσαν να την ανατρέψουν με μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση, που θα πρόσφερε έως και 100 δόσεις για τους πολίτες, κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Υπολογίζουν μάλιστα -και δεσμεύτηκαν απέναντι στην τρόικα- πως το Δημόσιο θα εισπράττει περίπου 1 δισ. τον χρόνο από τις νέες ρυθμίσεις χρεών, εφόσον ανταποκριθούν και οι πολίτες. Αυτό δεν φαίνεται όμως πιθανό να συμβεί αφού, με τους όρους που ψηφίστηκαν και θα ισχύσουν για όσους καταθέσουν αιτήσεις αμέσως μετά το Πάσχα, όταν σταλούν και οι οδηγίες στις εφορίες, αυτομάτως αποκλείονται από τις 48-100 δόσεις οι 1.535.079 φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτα χρέη 2,1 δισ. στην Εφορία μέσα στο 2013.
Αυτοί θα μπορούν πλέον να υπαχθούν μόνο στην «πάγια ρύθμιση» με τις 12 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση της «ύστατης ευκαιρίας» για τα παλαιά χρέη με τις 48 δόσεις, θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από εκπτώσεις 25%-50%, ενώ για τις 12 δόσεις δεν θα έχουν έκπτωση. Μοναδικό «παράθυρο» για όσους τηρούν με συνέπεια τη ρύθμιση που είχαν από το 2012 είναι να έχουν έστω και ένα ευρώ ανεξόφλητο χρέος από το παρελθόν, πέραν όσων έχουν συμπεριλάβει στη ρύθμιση. Οι περισσότεροι όμως έχουν κάνει ρύθμιση «όλα σε ένα» και «παντρεύτηκαν» μια ρύθμιση που συνήθως δεν ξεπερνούσε τις 24 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.
Αν μάλιστα ζητήσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση με τις 48, όχι μόνο δεν θα πάρουν περισσότερες δόσεις από όσες είχαν από πριν, αλλά θα βρίσκονται και με το ένα πόδι στον προθάλαμο της κατάσχεσης αφού, ακόμα και αν αφήσουν απλήρωτη έναν μήνα τη δόση τους ή αν δημιουργήσουν ένα νέο χρέος από 5 ευρώ μόλις ή και αν παραλείψουν μία δήλωση στο μέλλον, χάνουν τη ρύθμιση, ενώ με την παλαιά που πληρώνουν έχουν τρεις μήνες περιθώριο πριν την χάσουν για να ξαναμπούν σε σειρά.
Επιπλέον όμως, με τις νέες διατάξεις για τη ρύθμιση των 48 δόσεων, ακόμα και αν είναι συνεπείς στις δόσεις τους, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αν κρίνει πως έτσι μπορεί να επισπεύσει την αποπληρωμή των φόρων που του οφείλονται.