ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πώς να ξεκινήσει το παιδί να τρώει πρωινό


Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενέργεια, ενώ... μας βοηθά να πεινάμε λιγότερο μέχρι την κατανάλωση του μεσημεριανού. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στη διαχείριση του βάρους ενώ άτομα που καταναλώνουν πρωινό κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων όπως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, εκείνοι που το παραλείπουν, φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και έχουν μια τάση να τρώνε περισσότερο φαγητό σε κάθε γεύμα.

Η κατανάλωση πρωινού είναι λοιπόν, μια πολύ υγιής συνήθεια, που θα πρέπει να ακολουθούμε από τα παιδικά μας χρόνια. Στην πολύ μικρή αυτή ηλικία βέβαια, υπεύθυνοι στο να μάθουν το παιδί να τρώει πρωινό είναι οι γονείς. Αν όμως το παιδί αρνείται; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να ξεκινήσει το παιδί τους να τρώει πρωινό;

- Αρχικά θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να δώσουν το καλό παράδειγμα. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο πολύ μιμείται τον γονέα και τον έχει ως πρότυπο. Έτσι λοιπόν αν μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου οι γονείς συνηθίζουν να τρώνε το πρωινό, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει και να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια.

- Κάτι άλλο που μπορεί να δουλέψει είναι να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο κάποιος ήρωας ή άτομο που θαυμάζει το παιδί τους και να του πουν για παράδειγμα, ότι ο τάδε ήρωας είναι έξυπνος ή δυνατός, γιατί καταναλώνει πρωινό.

- Αποφύγετε ωστόσο, να επικαλείστε το βάρος ως πρότυπο (πχ η Barbie που έχει λεπτό κορμί γιατί τρώει πρωινό).

- Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι το παιδί χαλαρό και όχι αγχωμένο όταν καλείται να καταναλώσει πρωινό. Για να μην το κυνηγάει ο χρόνος λοιπόν, μπορεί το παιδί να ξυπνάει λίγο νωρίτερα, ώστε πραγματικά να απολαύσει το πρωινό του.

- Η συμμετοχή στην διαδικασία ετοιμασίας του πρωινού, όπως και άλλων γευμάτων, φαίνεται ότι βελτιώνει τις πιθανότητες κάποιου να το καταναλώσει.

- Η κατανάλωση πρωινού πρέπει να γίνει σταδιακά. Ένα παιδί που δεν τρώει πρωινό δεν μπορεί ξαφνικά να φάει και 1 φλ δημητριακά ολικής άλεσης και 1 ποτήρι γάλα και 1 μήλο. Θα ξεκινήσει προφανώς με ένα από αυτά και ίσως σε μικρότερη ποσότητα πχ 1 χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης.

- Για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση, δώστε στο παιδί την δυνατότητα να επιλέξει ποιο θα είναι το πρωινό του.

- Για να μην επιλέξει όμως σοκολάτα, θα πρέπει να του βάλετε και ένα πλαίσιο ώστε να επιλέξει ένα θρεπτικό τρόφιμο. Για παράδειγμα στα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που εσείς ξέρετε για την θρεπτικότητά τους, υπάρχουν διάφορα σχήματα και γεύσεις από τα οποία μπορεί το παιδί να επιλέξει.

- Δεν πρέπει να ασκείται πίεση, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να μην καταναλώσει το πρωινό του από πείσμα ή να το θεωρήσει κάτι καταναγκαστικό που του επιβάλλουν οι γονείς του.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι, μπορεί να χρειαστεί επανειλλημένη έκθεση του παιδιού σε ένα τρόφιμο ή γεύμα έως και 16 φορές, μέχρι εκείνο να αποφασίσει τελικά να το δοκιμάσει. Εξοπλιστείτε λοιπόν, με επιμονή και υπομονή και ακολουθώντας αυτά τα μικρά tips, βελτιώστε τις πιθανότητες το παιδί σας να ξεκινήσει να τρώει πρωινό.
mednutrition.gr