ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Απολύσεις συμβασιούχων και παράταση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα


Να συμπεριληφθούν στις απολύσεις τόσο του 2013 όσο και του 2014 (11.000) και οι περίπου 5 έως 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις αλλά πρόκειται να δουν την έξοδο έως το τέλος Δεκεμβρίου πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να ζητήσει η ελληνική πλευρά στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr,η άτυπη διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε οι περίπου 6.000 συμβασιούχοι που εργάζονται σε δημόσιο ή ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές εφόσον απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις από το Δημόσιο να υπολογιστούν ως απολύσεις έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, τωρα το θέμα θα τεθεί και επισήμως επί τάπητος στη συνάντηση με την τρόικα.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή θα πρέπει έως την 1η Νοεμβρίου 2013 να έχουν εκδικαστεί όλες οι αγωγές των συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιο ή ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές, ενώ έως της 31 Δεκεμβρίου του έτους πρέπει να έχον εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις. Όπως ορίζει το εν λόγω άρθρο 106 αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει η εκδίκαση «αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί».
Παράλληλα από εδώ και στο εξής οι προθεσμίες για την εκδίκαση της ασφαλιστικών μέτρων και της κύριας αγωγής γίνονται ασφυκτικές.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των περίπου 6.000 συμβασιούχων που μπορεί να φτάσει και το 85% (πάνω από 5.000) θα δουν, τελικώς, την έξοδο από το Δημόσιο.
Δίμηνη με τρίμηνη παράταση

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να ζητήσει δίμηνη – τρίμηνη παράταση για τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δεκεμβρίου. Καθώς αφενός τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και αφετέρου η αξιολόγηση δομών στους δήμους που θα αποτελέσουν και μία από τις βασικές πηγές της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου (αναμένεται να συνεισφέρουν περί τους 5.000 υπαλλήλους)  η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς την παράταση ώστε να προλάβει να είναι έτοιμη.