Το οδυνηρό πρόσωπο του εθισμού αιχμαλωτίζεται στον φωτογραφικό φακό με πρωταγωνίστριες γυναίκες εξαρτημένες στην ηρωίνη, αποκαλύπτοντας το πόσο έχει επηρεαστεί η ζωή τους σε κάθε επίπεδο.
Για τα τελευταία πέντε χρόνια ο Καναδός φωτογράφος Λίνκολν Κλαρκς αφιέρωσε τον φακό του σε περισσότερες από 400 γυναίκες του Βανκούβερ που ζουν στη σκιά της μάστιγας του εθισμού προκειμένου να φέρει στο φως μία πλευρά της ζωής που οι περισσότεροι επιλέγουν να αγνοούν.
Οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, με διαλυμένα όνειρα και φιλοδοξίες, αποτέλεσαν όμως κίνητρο για κάποιες γυναίκες να επαναπροσδιοριστούν ενώ πέντε από αυτές κατέληξαν θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου.
Ο βραβευμένος φωτογράφος ξεκίνησε το οδοιπορικό του μετά από μια τυχαία συνάντησή του με μια 20χρονη κοπέλα εθισμένη στην ηρωίνη η οποία τον κάλεσε σπίτι της και κατ’ επέκταση στον δικό της κόσμο.
Το 1997 αποφάσισε να αφιερωθεί στον κόσμο των εθισμένων γυναικών που για τους περισσότερους αποτελεί ένα «θλιβερό» στατιστικό νούμερο και πέρασε πέντε χρόνια στη γειτονιά τοξικομανών του Βανκούβερ προσφέροντας στις γυναίκες πέντε δολλάρια, τσιγάρα και χυμό ως αντάλλαγμα για να ποζάρουν για τον ίδιο. Πολλές φορές ο Λίνκολν Κλαρκς δεν δίστασε να δώσει να προσφέρει σε εξαρτημένες γυναίκες εισιτήριο λεωφορείου χωρίς επιστροφή προκειμένου να απομακρυνθούν πλήρως από το περιβάλλον που τόσο καιρό τις βούλιαζε στον εθισμό.
Το αποτέλεσμα; Σίγουρα τα διθυραμβικά σχόλια και κριτικές, διεθνώς, για το φωτογραφικό οδοιπορικό και πολλά «ίσως» για το κατά πόσο τελικά οι σκιές απέκτησαν χρώμα και δεν αποτελούν πλέον μια ασπρόμαυρη πόζα.