ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικά: Η γλώσσα των Υπολογιστών -Ταραταζούμ!


[IMG]

Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα, κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας και συγχρόνως αρθρογραφούν και στο διαδίκτυο. Ομολογουμένως χωρίς αυτούς και όσους τους πιστεύουν αναπαράγοντας τα άρθρα τους, το διαδίκτυο θα ήταν μονότονο.
Το θέμα βέβαια, αν αναλογιστεί κάποιος τα κοινωνικά επακόλουθα, μόνο αστείο δεν είναι. Αυτό το φαινόμενο των ηλιθιωδών ειδήσεων, της άκρατης συνωμοσιολογίας, του ρατσιστικού και ομοφοβικού λεξιλογίου και της άκρατης εθνικλογίας σε ένα κράμα όλων αυτών, δημιουργήθηκε με την εμφάνιση και την επέκταση της ελληνικής ακροδεξιάς στο διαδίκτυο.
Ενώ ήδη έχουν φροντίσει τα ΜΜΕ, να κάνουν τον φασισμό, τον οποίο εκπροσωπεί η χρυσή αυγή, mainstream και life-style, βλέπουμε μια συγκεκριμένη αρθογραφία, να προέρχεται ακόμα και από μιντιακά μέσα και να εξαπλώνεται από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες που αναφέραμε.
Είχαμε μιλήσει παλιότερα για τον ελληνα, τους υπολογιστές και το διαδίκτυο και τέλος πάντων, αυτό που θέλαμε να αναδείξουμε, ήταν το πόσο ανόητες και μαζικές είναι οι “ειδήσεις” που παρουσιάζονται.
Αναλυτικότερα το είχαμε δει και στο άρθρο περί Παραπληροφόρησηςκαι ακομα καλύτερα στο: Ο Έλληνας, οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
(δείτε ακόμα: [1] – [2] – [3] – [4] – [5] – [6] – [7] – [8] – [9] και όρεξη να έχετε…)
Σίγουρα, όλοι τα τελευταία χρόνια, συναντάτε όλο και περισσότερα άρθρα και δημοσιεύματα, σχετικά με την Ανωτερότητα του Ελληνισμού, την Μοναδικότητα της Φυλής, το πως μιλούν Ελληνικά, από την Αλάσκα, τους Ινδιάνους του Περού, στην Αφρική, μέχρι την μακρινή Ινδία, ως ακομα και στη Νέα Ζηλανδία, όπως έχει επίσης γραφεί. :angy
Το δε χειρότερο όλων, είναι πως θα έχετε δει πως αυτά τα άρθρα αναπαράγονται σαν τρελά, τόσο από αντιστοίχου επιπέδου σελιδες, όσο και από ανθρώπους στα social media και με το τραγικότερο όλων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να τα πιστεύουν!
Και σαφώς, σε καμία περίπτωση, όλη αυτή την ηλιθιότητα, ή μάλλον όλους αυτούς τους ηλίθιους που τα πιστεύουν και τα αναπαράγουν, δεν θα τους κατατάσσαμε, στους:
όπως έλεγε ο Λένιν.
Μιλάω, για αυτούς που τα διαβάζουν, καθώς οι αρθρογράφοι όλων αυτών, μπορεί να είναι είτε πρόθυμοι ηλίθιοι, είτε εντεταλμένοι ηλίθιοι, είτε να έχουν όφελος, γράφοντας τέτοια που πουλάνε σε ηλίθιους ανθρώπους. Είτε όλα μαζί..
-Ας πάμε, όμως, στην ουσία η οποία αφορά κάτι που δεν είναι νέο, μα κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, μα ανά καιρούς ξαναπαρουσιάζεται, όπως συνήθως γίνεται με τις hoax “ειδήσεις”.
Αρκετοί, θα το έχετε διαβάσει περισσότερες από μια φορές, στις διάφορες παραλλαγές του που κυκλοφορεί.
Αφορά, το περιβόητο:
ή, πιο… “επιστημονικά”:
Απορώ, πως δεν του έκατσε σφαλιάρα ο υπολογιστής του, την ώρα που έγραφε αυτό το πράγμα.
Απορώ, πως άνθρωποι που ακόμα και της ίδιας ιδεολογίας που ξέρουν τα στοιχειώδη, τα απλά, από έναν υπολογιστή, δεν τον έχουν πιάσει, να τον αλείψουν με πίσσα και πούπουλα στο Σύνταγμα.
Οι υπολογιστές, την μονή γλώσσα που διαβάζουν, είναι αυτή της μηχανής. Δυαδική. Μηδέν και Ένα (0 / 1)Αυτή είναι και ετσι ορίζεται, η μορφή ψηφιακής πληροφορίας που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές.
Αυτή και ΜΟΝΟ αυτή:
Έτσι, για παράδειγμα, αν εμείς πούμε στον υπολογιστή να προσθέσει τους αριθμούς 181 και 207, η εντολή μπορεί να είναι:
Ωστόσο υπάρχουν γλώσσες που όπως λέμε είναι υψηλού επιπέδου και δρούν σαν ένας “συμβιβασμός” ανάμεσα στο τί καταλαβαίνει ο υπολογιστής και τι ο άνθρωπος. Οι γλώσσες αυτές δεν μοιάζουν φυσικώς με τις ομιλούμενες γλώσσες, αλλά χρησιμοποιούν σύμβολα τα οποία είναι σχετικά εύκολο να τα μάθουμε.[/QUOTE]
:wtf Και από την άλλη, ας μας πει κάποιος από αυτούς, επιτέλους που στην ευχή βρίσκονται αυτοί οι υπολογιστές που “μιλούν” ελληνικά; Που; Σε ποια άβυσσο είναι κρυμμένοι; Γιατί δεν κυκλοφορούν στην αγορά;
Όλα αυτά αφορούν το ερχόμενο και πάλι στην δημοσιότητα εδώ και λίγες ημέρες: Hellenic Quest, τ’ οποίο μπορεί να θεωρηθεί ο μακροβιότερος ελληνικός αστικός μύθος (με τον όρο αυτό αποδίδεται ο αγγλικός νεολογισμός urban legend, που σημαίνει τους διάφορους σύγχρονους μύθους που διαδίδονται στις μέρες μας κυρίως μέσω του Διαδικτύου). Όπως όλοι οι μύθοι, περιέχει ψήγματα αλήθειας, διανθισμένα με ανακρίβειες, γενικεύσεις, αλλά και ατόφια ψέματα.
Μάλιστα, αν θυμάστε, για την”τεκμηρίωση” αυτού είχε κυκλοφορήσει, πως η Apple άρχισε την παραγωγή ενός προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής που λέγεται Hellenic Quest.
Αυτό φυσικά, δεν έχει αναφερθεί στις ιστοσελίδες της και στον ειδικό Τύπο. Κι όμως, αν δώσετε σε μια μηχανή αναζήτησης τις λέξεις:
θα δείτε ότι όλες ανεξαιρέτως οι αναφορές στο ανύπαρκτο αυτό πρόγραμμα προέρχονται από αναδημοσιεύσεις του αρχικού κειμένου ή κάποιας παραλλαγής του. Καμιά μη ελληνική αναφορά δεν υπάρχει, και το κυριότερο αναφορά δεν υπάρχει από την ίδια την Apple, για τον απλούστατο λόγο ότι η Apple δεν έχει και ποτέ δεν είχε πρόγραμμα Hellenic Quest.
Άλλωστε, ο John Sculley που αναφέρει αυτό το κείμενο, εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι πρόεδρος της Apple! Ήταν πρόεδρος της εταιρείας αυτής έως το 1993, αλλά από τότε παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Steve Jobs. Προφανώς η συγγραφέας του κειμένου δεν πληροφορήθηκε, τόσα χρόνια μετά, την αλλαγή ηγεσίας, ούτε οι αναμεταδότες του!
[IMG]
Ωστόσο, τα πιο πάνω ότι τα περί Apple είναι «σχεδόν ατόφιο» ψέμα. Γιατί σχεδόν; Επειδή, όπως πρώτος επισήμανε ο ιστολόγος Μανώλης Παρούσης, υπάρχει ένα πρόγραμμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας που λέγεται English Quest 2000. Το πρόγραμμα αυτό, που στην αρχική του έκδοση ήταν για υπολογιστές Mac (να η σχέση με την Apple!) χρησιμοποιεί πράγματι πολυμέσα για την εκμάθηση, μεταξύ άλλων και δελτία ειδήσεων του CNN (να η σχέση με το CNN!).
Τώρα, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν εδώ λειτούργησε κάποιο ιδιαιτέρως διεστραμμένο «σπασμένο τηλέφωνο» που μετέτρεψε το πρόγραμμα εκμάθησης της αγγλικής, που τρέχει σε υπολογιστές της Apple και χρησιμοποιεί υλικό του CNN, σε πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής που το παρήγαγε η Apple και διαφημίζεται από το CNN, ή αν, αντιθέτως, ο αρχικός συντάκτης του κειμένου χάλκευσε εν ψυχρώ τις πληροφορίες έχοντας πλήρη συνείδηση της λαθροχειρίας του· ούτε και έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι τα περί Hellenic Quest, Apple και δηλώσεων Σκάλιυπάρχουν μόνο στη φαντασία του συντάκτη και επιζούν στον εικονικό κόσμο του Διαδικτύου χάρη σε άφθονες άκριτες αναδημοσιεύσεις.
Αυτό, όμως επανήλθε το τελευταίο διάστημα (ελάχιστες ώρες, πριν την συγγραφή του παρόντος), με αφορμή μια νέα “επιστημονικά τεκμηριωμένη” :fap δημοσίευση, με θέμα:
[IMG]
Πρόκειται ένα κείμενο που διατείνεται ότι “Μιλώντας ελληνικά διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις” και έχει ήδη διαγράψει εντυπωσιακή πορεία, αφού έφτασε να δημοσιευτεί σε (και καλά) προβεβλημένους ιστότοπους και φυσικά έχει αναπαραχθεί σαν τρελό. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον παραπάνω τίτλο θα σας το επιβεβαιώσει.
Στην αρχή, ο συντάκτης της διατείνεται ότι:
Συνεχίζει: :coola
Σίγουρα θα έχετε ξαναδιαβάσει για τους λεξάριθμους, αλλά βέβαια εδώ έχουμε μια θεμελιώδη παρεξήγηση:
Το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τα γράμματα του αλφαβήτου ως σύμβολα αναπαράστασης των αριθμών, σε ένα όχι και πολύ βολικό αριθμητικό σύστημα (δοκιμάστε να κάνετε πράξεις και θα δείτε πόσο δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, είναι), δεν σημαίνει ότι τα γράμματα είχαν εγγενώς αυτή την ιδιότητα, εννοώ την αριθμητική αξία. Αυτό είναι αντιστροφή της πραγματικότητας. Την αριθμητική αξία την προσλάβανε τα γράμματα μόνο αφού έγινε η αντιστοίχιση, δεν την είχαν ανέκαθεν.
-Όπως διατυπώνει και ξεκαθαρίζει, ο Νίκος Σαραντάκος:
Στον πιο κάτω πινάκα, φαίνεται η αριθμητική αξία κάθε γράμματος:
[IMG]” src=”http://osarena.net/wp-content/uploads/2013/09/Screenshot19.png” /></div>
<p>Ο συντάκτης της e-μπαρούφας υποστηρίζει όμως ότι</p>
<div class=
Και για να το αποδείξει, φέρνει, μεταξύ άλλων, το εξής παράδειγμα:
Αν όμως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το άλφα, ως πρώτο γράμμα, έχει λεξάριθμο που οδηγεί τελικά στο 1, κάτι ανάλογο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα επόμενα γράμματα, έτσι δεν είναι; Γιά να δούμε….
  • ΒΗΤΑ 2+8+300+1 = 311, 3+1+1 = 5. Θα περιμέναμε 2 και όμως βγήκε 5
  • ΓΑΜΜΑ, 3+1+40+40+1 = 85 = 13 = 4. Θα περιμέναμε 3, αλλά βγήκε 4
  • ΔΕΛΤΑ, 4+5+30+300+1 = 340 = 7 Εδώ έπρεπε να βγει 4, αλλά βγήκε 7. Και ούτω καθεξής στα επόμενα:
  • ΕΨΙΛΟΝ, 5+700+10+30+70 + 50 = 865 = 19 = 1
  • ΖΗΤΑ, 7+8+300+1 = 316 = 10 = 1
  • ΗΤΑ, 8+300+1 = 309 = 12 = 3
  • ΘΗΤΑ, 9+8+300+1 = 318 = 12 = 3
  • ΙΩΤΑ, 10+800+300+1 = 1111 = 4
Από τα εννιά πρώτα γράμματα, έναν μόνο έχει λεξάριθμο που να συνδέεται με τη σειρά του στο αλφάβητο, 1/9 δεν είναι και πολύ σπουδαίο σκορ, ακριβώς ίδιο με τη μαθηματική ελπίδα όταν διαλέγουμε τυχαία έναν αριθμό από τους εννιά μονοψήφιους (το μηδέν εδώ εξαιρείται, αφού δεν μπορεί να είναι άθροισμα ακεραίων).
Συμπέρασμα; Καμιά “νομοτέλεια” δεν υπάρχει στο παράδειγμα ΑΛΦΑ = 532 = 1, πρόκειται για απλή σύμπτωση.
[IMG]