ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Οργή και πολιτική σύγκρουση για το χαράτσι του Άδωνι

Νέοι κλυδωνισμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που ήδη μετράει πληγές και απώλειες από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, μετά την επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά, αφού εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδικάζουν σύσσωμα το χαράτσι, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ανευθυνότητα» και «αναλγησία» απέναντι στον ελληνικό λαό, και το ΠΑΣΟΚ ζητάει την κατάργηση του μέτρου, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρή επίθεση στον υπουργό Υγείας, καλώντας τον να βρει τα ισοδύναμα στα χαμένα «Ζάππεια».
Η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις για το θέμα, σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους ότι σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, το θέμα θα φθάσει σε επίπεδο αρχηγών.
samar
Σύσσωμη η καταδίκη από την αντιπολίτευση
«Η επιβολή των νέων χαρατσιών στην υγεία με τα 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο καθώς και η επιπλέον επιβάρυνση με 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων, είναι τα νέα άθλια μνημονικά μέτρα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, ως καλωσόρισμα για το νέο έτος της «ανάπτυξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «όσο και να προσπαθεί ο κ. Γεωργιάδης με τις συνεχείς τηλεοπτικές του “παραστάσεις” να δικαιολογήσει τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Υγείας, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνητικοί εταίροι ψήφισαν πανηγυρικά τα συγκεκριμένα μέτρα πριν λίγους μήνες ενώ τώρα υποκριτικά ως “τζάμπα μάγκες” εκφράζουν την αντίθεσή τους, δεν μπορούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι μοναδικός τους στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και η συνεχής οικονομική αφαίμαξη των πολιτών».
voulin
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ, αλλά και του ποσού του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία» την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα, κατηγορώντας τους βουλευτές των δύο κομμάτων ότι «αφού ψήφισαν ανενδοίαστα τον αντισυνταγματικό Ν. 4093/2012 για το Μεσοπρόθεσμο τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρια και διαμαρτύρονται δήθεν για το νέο νοσοκομειακό χαράτσι των 25 ευρώ που επέβαλαν στους ασθενείς».
Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που συζητείται την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014, αλλά και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014.
Να αναθεωρήσει την απόφασή της για την επιβολή του χαρατσιού, καλεί την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας πως «αποτελεί μία λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή. Δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας».
«Επικίνδυνη για την υγεία του λαού, η πολιτική της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και σχολιάζει πως «οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι με το 25ευρο θα ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, καθώς επίσης και οι συζητήσεις για ισοδύναμα μέτρα, επιβεβαιώνουν κυνικά, ότι και στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να δοθούν τάχα ορισμένα ψίχουλα στους πάμπτωχους».
nos
Στην πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει, προστίθεται φυσικά η οργή των πολιτών που καλούνται να βάλουν γι’ ακόμη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη για να ταλαιπωρούνται επί της ουσίας στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και οι αντιδράσεις σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, ότι οι πολιτικές του υπουργείου «το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».
Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται, ο υπουργός Υγείας «απαντά» ότι σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών «δεν μπαίνει κανένας εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία» και υπογράμμισε ότι το μέτρο «δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα», αλλά είναι «ένα είδος κοινωνικής μεταβίβασης».