ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αφέθηκε ελεύθερος ο Άγγελος Φιλιππίδης με εγγύηση 2 εκατομμύρια ευρώ

aggelos-filipidhs-570
Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης δυο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του αφέθηκε μετά από μαραθώνια απολογία 9 ωρών ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.Η διάσκεψη του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Μαρίας Αυγήτα διήρκησε λιγότερο από μια ώρα. Και οι δυο λειτουργοί της δικαιοσύνης έκριναν πως ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων. Έκριναν δηλαδή ότι η πολύ υψηλή εγγύηση που του επιβλήθηκε των 2 εκατ. ευρώ (κατά 3 εκατ. ευρώ μικρότερη από αυτή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) διασφαλίζει την παρουσία του στην εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr, ο Αγγελος Φιλιππίδης, επιχείρησε να αντικρούσει λέξη προς λέξη το βαρύ κατηγορητήριο ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η απολογία του βασίστηκε σε στοιχεία και αναλύσεις οικονομικού περιεχομένου, προκειμένου να αποδομήσει την κατηγορία ότι χορήγησε επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματίες ζημιώνοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η απολογία του, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και μάλιστα η δήλωση που έκανε εισερχόμενος δίνει το στίγμα όσων ισχυρίζεται και ήδη έχει δημοσιεύσει το Capital.gr: «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια». Ουσιαστικά δηλαδή ο πρώην τραπεζίτης θέτει συνολικό θέμα οικονομικής διαχείρισης και τρόπου ελέγχου των τραπεζών από τις εισαγγελικές αρχές. Ειδικά για τις κατηγορίες ο κ.Φιλιππίδης ισχυρίζεται:
  • Για το δάνειο με αποδέκτες το εκζητούμενο από τις βρετανικές αρχές ζεύγος Κυριάκου Γριβέα - Αναστασίας Βάτσικα: Υποστηρίζει ότι χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με πολυετή παρουσία και καταξιωμένη στο χώρο των συνεδρίων.
  • Για το δάνειο στην εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: Τηρήθηκαν οι διαδικασίες, καθώς ναι μεν η εταιρεία είχε λάβει και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ, αλλά είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ και την επίμαχη χρονική περίοδο η αξία της μετοχής ήταν 24 -26 ευρώ η κάθε μία. Δε λίγους μήνες αργότερα, στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη δόθηκε άδεια από τις ελεγκτικές αρχές να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Proton Bank.
  • Για τα δάνεια του Δημήτρη Κοντομηνά: Ήταν όλα εξασφαλισμένα, ενώ επωφελής για το Τ.Τ. ήταν και η σύμβαση με την εταιρεία Best Line, καθώς στον τομέα των πιστωτικών καρτών το Τ.Τ. τα έτη 2008-2010 απέκτησε υψηλά μερίσματα.
  • Για το δάνειο του Π. Ευθυμίου: Δεν συντρέχει κανένας λόγος για την άσκηση δίωξης εναντίον του, καθώς το επίμαχο δάνειο ανέλαβε και εξυπηρετεί κανονικά άλλος επιχειρηματίας και συγκεκριμένα ο κ. Έλληνας
Η μεγάλη μάχη του Άγγελου Φιλιππίδη αφορά το καθεστώς της επιστροφής του από την Τουρκία. Και για αυτό προσκομίζει κρίσιμα έγγραφα θέλοντας να αποδείξει ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν δική του απόφαση και σε καμία περίπτωση δεν απελάθηκε. Έτσι θα προσπαθήσει να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, άρα δεν συντρέχει λόγος προφυλάκισης του.
Τελικά οι ανακριτές έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και προσήλθε οικειοθελώς από την Τουρκία, γεγονός που οδήγησε στο να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ.
Πηγή:www.capital.gr
Φωτογραφία Eurokinissi