ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Τελικά γεννιόμαστε ή γινόμαστε ρατσιστές;

Κι όμως οι μπόμπιρες κάνουν φυλετικές διακρίσεις όταν επιλέγουν με ποιον θα παίξουν. Έχουν επίσης πλήρη αντίληψη εάν οι ενήλικες συμπεριφέρονται δίκαια και προτιμούν εκείνους που ευνοούν τους ίδιους και τους ομοεθνείς τους...


Οι φυλετικές προκαταλήψεις υπάρχουν από την... κούνια μας, λένε τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μετά από ένα «πείραμα» που έκαναν παίζοντας με 40 μωρά ηλικίας 15 μηνών, διαφορετικών εθνοτήτων και χρώματος. Μελέτησαν τις αντιδράσεις τους ενώ τους μοίραζαν παιχνίδια. Οι διανομείς ήταν δύο ενήλικες, εκ των οποίων ο ένας διένειμε δίκαια τα παιχνίδια, ενώ ο άλλος μεροληπτούσε. Το 70% των βρεφών επέλεξε να παίξει με τον ερευνητή που έκανε δίκαιη μοιρασιά των παιχνιδιών.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το τεστ, αυτή τη φορά ευνοώντας ένα λευκό παιδάκι σε βάρος ενός μωρού από την Ασία. Τότε τα μωρά άλλαξαν συμπεριφορά και έπαψαν να προτιμούν τον δίκαιο ερευνητή, ακολουθώντας το... ένστικτο της φυλετικής προκατάληψης, που υπαγορεύει την εύνοια σε ανθρώπους της ίδιας εθνικότητας και των ίδιων χαρακτηριστικών με μας.

Τα βρέφη ήταν ελαστικά στην αδικία όταν ευνοούνταν τα ίδια, ενώ για την επιλογή του συμπαίκτη τους συνυπολόγιζαν το χρώμα και τη φυλή του.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζέσικα Σάμερβιλ που συμμετείχε στη έρευνα «αν τα μωρά ενδιαφέρονταν για δικαιοσύνη, θα επέλεγαν πάντα τον δίκαιο ερευνητή. 'Έδειξαν πάντως ότι τους απασχολούν οι συνέπειες στα μέλη της ομάδας των ομοίων τους».