ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Facebook: Τώρα ξεχωρίζετε τους ψηφιακούς φίλους από τους εχθρούς


Facebook: Τώρα ξεχωρίζετε τους ψηφιακούς φίλους από τους εχθρούς
Μια εφαρμογή για το Facebook, με την οποία οι χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να αξιολογούν τους «πολύτιμους» ψηφιακούς τους φίλους αλλά και τους «εχθρούς» ανέπτυξε και παρουσίασε η εταιρεία τεχνολογίας και αντι-ιικών συστημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές Kaspersky Lab.
Η εφαρμογή FriendOrFoe δείχνει τι σκέφτονται οι άλλοι χρήστες για τους ίδιους, ενώ αποκαλύπτει ποιοι από τους εκατοντάδες «followers» είναι πραγματικοί «fans».
Με λίγα λόγια, «μαρτυράει» στον κάθε χρήστη ποιοι φίλοι του κάνουν τις περισσότερες αναδημοσιεύσεις και σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητά του.
Παράλληλα, η εφαρμογή αναδεικνύει και τις απειλές για τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.
Προς το παρόν, το FriendOrFoe είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, στα Ρωσικά, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά, στα Ισπανικά, στα Πορτογαλικά (βραζιλιάνικη διάλεκτος), στα Ισπανικά (μεξικανική διάλεκτος), στα Αραβικά και στα Ιαπωνικά, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες γλώσσες στο άμεσο μέλλον.
«Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως τραβά την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών» σχολίασε ο Εβγένι Τσερέσνεφ, επικεφαλής του τμήματος Global Mobile Business Development της Kaspersky Lab.
«Τις περισσότερες φορές οι απατεώνες "κυνηγούν" τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, όπως οι λογαριασμοί mobile banking. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το Facebook είναι ο πιο δημοφιλής στόχος για τους phishers» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ενδεικτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, το 79,5% του συνόλου των επιθέσεων phishing στα κοινωνικά δίκτυα στοχοποίησε αυτό το δίκτυο. Εκτός από το στοιχείο της διασκέδασης, το FriendOrFoe δίνει ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει ένας χρήστης, με κατανοητούς και απλούς όρους» κατέληξε ο Τσερέσνεφ.