ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η αρχή του τέλους για το κωλωευρώ τους; Απόφαση - σοκ για το ελβετικό φράγκο - Πάνω από 65.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα με δάνεια 8,5 δισ. ευρώ υφίστανται τεράστια ζημιά


Σοκ για περισσότερους από 65.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο προκαλεί η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ.

Η μέχρι χθες ισοτιμία ήταν: 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα, ή αλλιώς 1 ελβετικό φράγκο = 0,805 ευρώ. Έναντι του ευρώ το φράγκο σημείωνε άλμα 17% στο €0,975, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει ράλι άνω του 30% σκαρφαλώνοντας πάνω από τα... €1,17. Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα κερδίζει 16,6% στα 1,14 δολ.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.
Χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα πήραν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε ελβετικό φράγκο ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Μάλιστα, έχουν συστήσει σύλλογο και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια καθώς οι δόσεις των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Tο ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους έχει στρέψει κατά των τραπεζών. Το περασμένο καλοκαίρι Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδόσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ/ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο αλλά κυρίως με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι Ελληνες δανειολήπτες. Αλλωστε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μια τέτοια αναταραχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν εμφανιστεί το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% - 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% - 5%.

Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο. Το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,20 έχει ζημιώσει ήδη πολλούς δανειολήπτες.

Χαμός

Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα εμφανίζεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς "Swiss Market Index" καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Από imerisia, μέσω "Το Γρέκι"