ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός!

Εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ελληνικού ποινικού κώδικα, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 (18:30 μ.μ.) στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Αθήνα).
Ομιλήτριες:
Katarina Bergehed, Ανώτατη Σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σεξουαλικά/αναπαραγωγικά δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη νομοθετική αλλαγή του ορισμού του βιασμού στη Σουηδία που υπερψηφίστηκε το 2018
Αλίκη Κοσυφολόγου, Δρ. Σπουδών Φύλου και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος
Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή
Ιωάννα Στεντούμη, Δικηγόρος
Χριστίνα Τσακιστράκη, Δρ. Κοινωνιολογίας Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Θα χαιρετίσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, στον ελληνικό ποινικό κώδικα, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η περσινή κύρωση σε νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεσμεύει τη χώρα για την αλλαγή αυτή, η οποία εξάλλου προβλέπεται σε όλα τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί παράλληλα και πολιτική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βιασμός είναι ανεξέλεγκτος, ενώ επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, που έφτασαν μέχρι και στις δολοφονίες γυναικών, και η ενεργοποίηση και οι κινητοποιήσεις των γυναικών, επιτάσσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή, σήμερα που βρίσκεται προ των πυλών η συνολική αναδιάρθρωση του Ποινικού Κώδικα. Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 και έχει καταθέσει σχετικό αναλυτικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.
Η αλλαγή του νόμου περί βιασμού, ενώ δεν θα επιλύσει τα πάντα, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης προς την αλλαγή των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών και την απόδοση δικαιοσύνης, καθιστώντας σαφές ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η παρούσα εκδήλωση φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτόν τον τόσο αναγκαίο και σημαντικό δημόσιο διάλογο, αλλά και στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Η Katarina Bergehed είναι Ανώτατη Σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σεξουαλικά/αναπαραγωγικά δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας. Ήταν υπεύθυνη για την πολυετή εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, ώστε αυτός να γίνεται με βάση την απουσία συναίνεσης, στη Σουηδία – νομοθετική αλλαγή που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2018. Είναι υπεύθυνη της σημερινής εκστρατείας για τη διεκδίκηση της απόδοσης δικαιοσύνης στις επιζήσασες βιασμών στις Σκανδιναβικές χώρες, και επικεφαλής της συγγραφής της σχετικής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Αλίκη Κοσυφολόγου είναι πολιτική επιστήμονας, διδάκτορας στις Σπουδές Φύλου και Κινηματογράφου και συγγραφέας, ενώ είναι ιδιαίτερα ενεργή στους αγώνες και τις συλλογικότητες του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος και των κινημάτων φύλου. Η Ξένια Κουναλάκη είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια Διεθνών Ειδήσεων στην εφημερίδα Καθημερινή και συγγραφέας, με πιο πρόσφατο βιβλίο της, το «Ο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα» (Αθήνα: Πόλις, 2019). Η Ιωάννα Στεντούμη είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξειδικευμένη στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την έμφυλη βία και τον βιασμό, και έχει χειριστεί δικαστικά υποθέσεις έμφυλης βίας, ιδίως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Η Χριστίνα Τσακιστράκη είναι διδάκτορας Κοινωνιολογίας Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικεύεται στη νομική φεμινιστική θεωρία, συνεργάζεται στο μάθημα «Φεμινισμός και Δίκαιο» που διδάσκεται στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του ακαδημαϊκού συγγράμματος «Φεμινισμός και Δίκαιο» (Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2016).