Ζούμε σε μια εποχή, που η κοινωνική μας ζωή κρίνεται μέσα από τα social media. Αν έχουμε περισσότερους followers και like μάς κάνει να αισθανόμαστε κοινωνικά αποδεχτοί και τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας. Αν δεν ισχύει αυτό, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Μήπως, όμως, είναι καιρός να μην έχεις αυτές τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και η πραγματική σου ευτυχία να μην είναι αλληλένδετη με τα social media σου;
Οι παρακάτω συνήθειες θα σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις εάν τα social media σου προκαλούν άγχος;
Καταλήγεις να κοιμάσαι αγκαλιά με το κινητό σου
Είναι γεγονός πως 7 στους 10 χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που αφιερώνουν σχεδόν όλο το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά σε αυτό. Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να αγνοεί τους γύρω σου και όσα συμβαίνουν, πιθανόν να βιώνεις το λεγόμενο FOMO (Fear of Missing Out). Το FOMO ως έννοια χαρακτηρίζει την επιθυμία να παραμένεις συνεχώς συνδεδεμένος με το τι κάνουν οι άλλοι μέσω των social media. Στην περίπτωση όμως που σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου στο τι χάνεις από τη δική σου ζωή και όχι των άλλων.
Βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού όταν ξεμένεις από μπαταρία
Και κάπου εδώ θα χρειαστεί να αναρωτηθείς αν όντως επιλέγεις να βγεις έξω για να περάσεις καλά ή για να το προβάλεις στα social media; Εάν τις περισσότερες φορές ισχύει το δεύτερο, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πως η ακαταλόγιστη χρήση του κινητού, οδηγεί τις στιγμές σου στο απόλυτο κενό. Γιατί πολύ απλά δεν τις βιώνεις και δεν τις χαίρεσαι όταν πρέπει.
Η αυτοπεποίθησή σου μονίμως ταλαντεύεται
Αν η αυτοπεποίθηση σου εξαρτάται από την αποδοχή που έχεις στα social media, είναι λογικό να στρεσάρεσαι χωρίς λόγο. Βάζεις τον εαυτό σου στο τριπάκι να κάνει πράγματα για να είναι αποδεκτός από τους άλλους και όχι γιατί σε ευχαριστούν εσένα.
Αναρωτιέσαι τι χάνεις τις ώρες που δεν κάνεις scrolling
Ακόμη και όταν δεν είσαι κολλημένη με το κινητό σου, πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται μόνιμως τι χάνεις τώρα που δεν είσαι online. Τίποτα δεν χάνεις. Τουλάχιστον, διαδικτυακά. Γιατί στην ουσία χάνεις πολύτιμες στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αφού αντί να συγκεντρώνεσαι στον χρόνο που περνάς μαζί του, το μυαλό σου ταξιδεύει σε μια εικονική πραγματικότητα.
Ανησυχείς για το αν η ζωή σου είναι αρκετά συναρπαστική
Βλέπεις το Instagram φίλων και γνωστών και σε πιάνει μια μικρή κατάθλιψη. Για τα ταξίδια και τα εστιατόρια που πάνε, τα ρούχα που φοράνε. Κι εσύ; Δεν έχεις λεφτά για εκείνο το κουκλίστικο boutique hotel κι εκείνο το gourmet εστιατόριο, και παύεις να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή σου. Την υγεία σου και ανθρώπους που σε αγαπάνε. Που πίστεψέ μας, οι διαδικτυακοί σου φίλοι μόνο αυτό θέλουν πραγματικά και για τους ίδιους.
Νιώθεις πως η διαγραφή του λογαριασμού σου είναι η μόνη λυτρωτική λύση
Εάν η σκέψη του να διαγράψεις την οποιαδήποτε εφαρμογή είναι η μόνη «λυτρωτική» λύση που διαθέτεις, αλλά μόνο στη σκέψη απελπίζεσαι, τότε καλό θα ήταν να αποτραβηχτείς για ένα διάστημα. Χρειάζεται να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και να θυμηθείς ποια είναι τα πράγματα που σε κάνουν στα αλήθεια να νιώθεις ευτυχία.