Η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σχετίζεται με την βαθιά εικόνα και αίσθηση που έχει για τον εαυτό του όσον αφορά το φύλο του. Η ταυτότητα αυτή μπορεί να ταιριάζει με το φύλο που του αποδόθηκε κατά την γέννησή του, ή μπορεί να είναι η «αντίθετη» από αυτή (π.χ. τρανς άτομα). Επιπλέον κάποια άτομα έχουν ταυτότητα φύλου που βρίσκεται ανάμεσα ή και πέρα από την δυαδική θεώρηση του φύλου και μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά, ρευστόφυλα, ή κάτι άλλο.
Η δυσφορία φύλου είναι η δυσφορία που μπορεί να βιώνει ένα άτομο όταν αισθάνεται ότι το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται δεν ταυτίζεται με το φύλο που του αποδόθηκε κατά την γέννησή του. Αυτή η δυσφορία πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε άγχο, κατάθλιψη, αναστάτωση της καθημερινότητας, αυτοτραυματισμούς ή ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ως επιλογές για την αντιμετώπιση της δυσφορίας φύλου η ορμονοθεραπεία, το χειρουργείο επαναπροσδιορισμού φύλου και η
ψυχολογική υποστήριξη και συνήθως είναι προσβάσιμες μέσα από κάποιο τμήμα ταυτότητας φύλου κάποιου παροχέα υπηρεσιών υγείας.
Τα διεθνή δεδομένα δείχνουν αύξηση στις επισκέψεις στα τμήματα ταυτότητας φύλου σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Dr Peset της Βαλένθια της Ισπανίας, θέλησαν να εξερευνήσουν την εξέλιξη των επισκέψεων στο τμήμα ταυτότητας φύλου του νοσοκομείου μεταξύ των ετών 2012 και 2021 και εξέτασαν τον συνολικό αριθμό επισκέψεων, τις ηλικίες των επισκεπτών, το φύλο που είχε αποδοθεί στους επισκέπτες κατά την γέννηση και τον αριθμό των ατόμων που
προσδιορίζονταν ως μη δυαδικά.
Μεταξύ των ετών 2012 και 2021, συνολικά 913 άτομα επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο τμήμα. Κατά την δεκαετή αυτή περίοδο οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά δέκα φορές από 18 το 2012 σε 189 το 2021.
Κατά την πρώτη επίσκεψη, 97 άτομα ήταν μικρότερα των 12 ετών, 293 ήταν από 12 έως 17, 316 ήταν από 18 έως 25, 177 ήταν μεταξύ 25 και 45 και 30 ήταν μεγαλύτερα από 45. Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε ότι η ηλικία πρώτης επίσκεψης των επισκεπτών μειωνόταν κατά 0.662 χρόνια κάθε ημερολογιακό έτος για την χρονική διάρκεια της μελέτης.
Το συγκεκριμένο τμήμα επισκέφτηκαν περισσότερα άτομα που τους είχε αποδοθεί το θηλυκό φύλο κατά την γέννηση. Κατά την δεκαετία που εξετάστηκε, 519 θηλυκά κατά την γέννηση και 394 αρσενικά κατά την γέννηση επισκέφτηκαν το τμήμα, δημιουργώντας μια αναλογία της τάξης 1,32:1.
Τέλος βρέθηκε ότι μεταξύ 2017 και 2021 επισκέφτηκαν το τμήμα 21 μη δυαδικά άτομα. Δεν υπάρχουν αρχεία που να δείχνουν προσέλευση μη δυαδικών ατόμων πριν το 2017. Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με τα αποτελέσματα και άλλων ερευνών πάνω στις επικρατούσες τάσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Το γεγονός ότι οι επισκέψεις αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο αριθμός των ατόμων που περνούν δυσφορία φύλου αυξάνεται ανάλογα. Είναι πιο πιθανό η αύξηση αυτή να οφείλεται στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πληροφοριών υγείας γύρω από την δυσφορία φύλου, τη μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την ποικιλομορφία του φύλου όπως επίσης και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτούς τους τομείς.