Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα όπως η ισότητα των φύλων, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και η βία κατά των γυναικών.
Ιστορικά η γυναικεία σεξουαλική υγεία δεν έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει. Συνεπώς το παρόν άρθρο στοχεύει στην ενημέρωση και των δυο φύλων γύρω από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σεξουαλικής υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες.
Πόνος κατά την επαφή
Ο πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητα μπορεί να οφείλεται πολλές διαφορετικές ιατρικές παθήσεις, μερικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:
- Ενδομητρίωση: Μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός του τοιχώματος της μήτρας αναπτύσσεται εκτός μήτρας, προκαλώντας βαριά περίοδο, πόνους στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνη και επίπονη συνουσία.
- Δυσπαρευνία: Διαταραχή κατά την οποία οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ τεταμένοι ή συσπώνται ακούσια κατά την σεξουαλική επαφή, καθιστώντας την διείσδυση επώδυνη.
- Ουρογεννητικό Σύνδρομο Εμμηνόπαυσης: Πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει επώδυνη συνουσία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται επιφέροντας αιδοιοκολπική ατροφία, κολπική ξηρότητα και ανατομικές μεταβολές στον κόλπο και το ουρογεννητικό σύστημα της γυναίκας.
- Αιδοιοδυνία: Πόνος ή ενόχληση στον κόλπο για τον οποίο δεν υπάρχει εμφανής αιτία και μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη συνουσία και αναστάτωση στις καθημερινές δραστηριότητες.
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HIV, η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης, ο ιος των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), κ.α. και θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης τους κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ιδιαίτερα οι γυναίκες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας από ΣΜΝ που δεν έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σωστά, όπως χρόνιο πυελικό άλγος, προβλήματα γονιμότητας, εξωμήτρια κύηση και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας για να ενημερωθείτε για τον κατάλληλο και τακτικό έλεγχο για ΣΜΝ, για το πόσο συχνά πρέπει να διενεργείται ΠΑΠ τεστ και για τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
Χαμηλή Ερωτική επιθυμία
Αν και η ερωτική διάθεση μιας γυναίκας θα παρουσιάσει αυξομειώσεις στην πορεία του χρόνου, είναι πιθανό κάποια γυναίκα να παρατηρεί τόσο μεγάλη πτώση της ερωτικής διάθεσης που να προκαλεί δυσφορία στην ίδια ή/και τον σύντροφό της. Η διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας χαρακτηρίζεται από απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος που προκαλεί ενόχληση στην γυναίκα. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την συγκεκριμένη διαταραχή και περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, την χορήγηση φαρμάκων, την ψυχοσεξουαλική υποστήριξη και την ορμονοθεραπεία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρείτε σταθερή απουσία σεξουαλικού ενδιαφέροντος που σας προκαλεί συναισθηματική δυσφορία.
Γυναικεία Διαταραχή Οργασμού
Η διαταραχή οργασμού είναι μια εμμένουσα καθυστέρηση ή απουσία οργασμού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, παρά την επαρκή διέγερση. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την αξιοσημείωτη πτώση στην ένταση του οργασμού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ψυχοφθόρα για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους και μπορεί να οξυνθεί από το γεγονός ότι είναι καταγεγραμμένη η διαφορά στην συχνότητα οργασμών μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά την σεξουαλική επαφή. Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την σεξουαλική ιατρική είναι αφιερωμένοι στο κλείσιμο αυτής της «οργασμικής ψαλίδας» μεταξύ ανδρών και γυναικών.