ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τα Τέμπη, γράφει ο Τάσος Τρυπάκης

 Πρόσφατα άκουσα την εξής ερώτηση στο ραδιόφωνο: Μετά το δυστυχήματα στα Τέμπη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χάνουν τα μεγάλα κόμματα και υπάρχει διαρροή ψηφοφόρων προς τα μικρά. Ποια η άποψή σας; Είναι σωστός ο θυμός του κόσμου προς τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει;

 Το πόσο ενδιαφέρονται τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει για την ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κάποιος. Αρκεί να βγει στο δρόμο και να μετρήσει μηχανόβιους που οδηγούν χωρίς κράνος.  Μπορεί επίσης να γράψει τη λέξη “Ληστεία” στο ίντερνετ και να ρίξει μια ματιά στο πόσο συχνά γίνονται ληστείες στην Ελλάδα. Αν έχει γερό στομάχι, μπορεί επίσης να μπει στην ιστοσελίδα του Ιαβέρη και να διαβάσει τα στατιστικά για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα.

 Στο διαδίκτυο διαβάζουμε ότι για κάποια κόμματα προέχουν τα θέματα υγείας των πολιτών. Αν ρωτήσεις έναν γιατρό, είναι πολύ πιθανό να σου πει ότι το σημαντικότερο στην υγεία είναι η πρόληψη. Τι να το κάνεις να έχεις τους καλύτερους γιατρούς, αν σου φέρουν τον πιτσιρικά που τρακάρισε και επειδή δε φορούσε κράνος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε ένα αναπηρικό καροτσάκι; Αυτά βλέπουν οι πολίτες και έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.

 Όσο για το θυμό που έχουν οι πολίτες, θα ήθελα να γράψω ότι είναι ένα επικίνδυνο συναίσθημα. Αν κάποιος είναι θυμωμένος και κάποιος άλλος εσκεμμένα του πει “αυτός φταίει”, μπορεί ο θυμωμένος να φτάσει και στο έγκλημα. Δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο Θυμό.

Προσωπικά θα πρότεινα σε όποιον είναι θυμωμένος να μετατρέψει τον θυμό σε πείσμα. Θα προτιμούσα οι πολίτες να πεισμώσουν και να ψάξουν εξονυχιστικά το κόμμα που θα ήθελαν να ψηφίσουν. Ίσως ο καλύτερος φίλος της δημοκρατίας να είναι οι πολίτες που πείσμωσαν και έκαναν σουρωτήρι τις θέσεις, τις αρχές και γενικότερα το κόμμα που θα ήθελαν να ψηφίσουν.

 Αν η “Εθνική Δημιουργία” ήταν κυβέρνηση, τα δύο πρώτα χρόνια θα εισέπραττε πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ από κλίσεις που σχετίζονται με την ασφαλή οδήγηση (κράνος, αλκοόλ, ζώνη, κλπ).

Σε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τα πιθανώς πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο που θα γλίτωνε το ελληνικό κράτος από νοσήλια λόγο μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Το ποσό αυτό θα μπορούσε άνετα να διατεθεί για την αγορά εξοπλισμού και για την πρόσληψη προσωπικού σε νοσοκομεία και αστυνομία.

 Αν θέλουν τα κόμματα εξουσίας να δείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, θα πρέπει να το δείξουν ξεκινώντας από αυτά που βλέπεις με το που θα πατήσεις το πόδι σου σε μια σοβαρή χώρα του εξωτερικού. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν θέλουν να χάσουν ψήφους φυσικά. Αν πάρουν μέτρα για τη μείωση των τροχαίων, όλο και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρχίσουν να φωνάζουν για αστυνομοκρατία, για προσπάθεια να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους κράτους κλπ. Φυσικά αν συνεχίσουμε έτσι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και θα συνεχίσουμε να έχουμε νεκρούς στην άσφαλτο και ατυχήματα σαν αυτό στα Τέμπη είναι πολύ πιθανό να συμβούν ξανά. Αν καταφέρουμε να επιλέξουμε κόμματα που δεν φοβούνται να χάσουν τις ψήφους των άμυαλων πιτσιρικάδων που οδηγούν χωρίς κράνος, ίσως βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην αλλαγή αυτής της χώρας προς το καλύτερο.

Ο Τρυπάκης Αναστάσιος είναι χημικός μηχανικός, υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και υποψήφιος στο νομό Σάμου με το κόμμα “Εθνική Δημιουργία”