ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων;

 Η σχέση με τους άλλους συνεπάγεται ότι ξέρεις πώς να τους διαβάζεις, να συμπονάς μαζί τους και να ανταποκρίνεσαι στα σήματα που σου δίνουν. Αυτές οι δυνατότητες σας χαρακτηρίζουν εάν είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων.











«Ελπίζω να βρείτε κάποιον που να μιλά τη γλώσσα σας, ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψετε μια ζωή μεταφράζοντας το πνεύμα σας». Αυτή η γνωστή φράση εκφράζει τέλεια μια επιθυμία που έχουμε όλοι: να συνδεθούμε με ανθρώπους που είναι ικανοί να μας δουν πραγματικά και να μας καταλάβουν σχεδόν χωρίς να πουν λέξη.

Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος εντοπίζει την εσωτερική σας κατάσταση και ανταποκρίνεται κατάλληλα σε αυτήν, αισθάνεστε ασφαλείς, επικυρωμένοι και συνδεδεμένοι . Είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων;

Στην πραγματικότητα, αυτή η ικανότητα ποικίλλει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί είναι ιδιαίτερα καλοί στο να διαβάζουν άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, άλλοι δεν φαίνεται να προσέχουν καθόλου τι χρειάζονται οι άλλοι.

Η ευαισθησία στην κατανόηση των άλλων είναι απαραίτητη εάν θέλετε να περιηγηθείτε στον κοινωνικό κόσμο. Επιπλέον, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε λογομαχίες, παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια στις σχέσεις . Όμως, από τι ακριβώς αποτελείται;

Η ανταπόκριση στις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων ευνοεί την επικύρωσή τους.

Η σημασία της διαπροσωπικής ευαισθησίας

Ως άνθρωπος, αντιλαμβάνεστε συνεχώς και κρίνετε τους άλλους . Αυτός είναι ένας προσαρμοστικός μηχανισμός που ευνόησε την επιβίωσή μας ως είδος και παραμένει χρήσιμος σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια φυσική τάση να παρατηρείτε και να αξιολογείτε πώς νιώθουν οι άλλοι και να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις φυσικές καταστάσεις, τις στάσεις και τις προθέσεις τους. Επιπλέον, δεν κυβερνάτε μόνο από τα λόγια τους, αλλά συλλαμβάνετε επίσης πληροφορίες από άλλες πηγές, όπως η μη λεκτική γλώσσα τους ή το πλαίσιο της κατάστασης .

Ωστόσο, όπως είπαμε νωρίτερα, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ικανοί στην αποκρυπτογράφηση αυτών των μηνυμάτων και στη χρήση τους. Αν είστε από αυτούς τους ανθρώπους, οι διαπροσωπικές σας σχέσεις θα είναι πιο εύκολες. Θα είναι επίσης πιο γόνιμα και ικανοποιητικά. Κάνετε τους άλλους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους καταλαβαίνουν. Άλλοι άνθρωποι θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σας επειδή σας βλέπουν ως φιλόξενο και ασφαλές.

Το να είσαι ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων

Αυτή η διαπροσωπική ευαισθησία είναι ένας συνδυασμός συναισθηματικής νοημοσύνης και κοινωνικών δεξιοτήτων, δύο κρίσιμοι παράγοντες που σας φέρνουν πιο κοντά στην ευημερία και την κοινωνική επιτυχία.

Ωστόσο, το να είσαι ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων συνεπάγεται την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας πολλαπλών βημάτων και είναι αρκετά συνηθισμένο να αποτυγχάνεις σε μια ή την άλλη ικανότητα. Αλλά, εάν διαπρέψετε σε αυτήν την ικανότητα, θα είστε σε θέση να κάνετε τα εξής:

Έχεις επίγνωση των άλλων

Πρώτον, είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε και να αναγνωρίζετε τα σχετικά ερεθίσματα της συγκεκριμένης κοινωνικής κατάστασης . Δίνοντας προσοχή στα λόγια, τις χειρονομίες, τις στάσεις και τις εκφράσεις του άλλου ατόμου, μπορείτε να εντοπίσετε ενδείξεις που αποκαλύπτουν τις εσωτερικές καταστάσεις και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, αν γουρλώσουν τα μάτια τους ή χαμηλώσουν το βλέμμα τους.

Αν και μπορεί να σας φαίνονται προφανείς, πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν αυτά τα σήματα επειδή δεν εστιάζουν την προσοχή τους στο άλλο άτομο . Στην πραγματικότητα, απλώς δεν δίνουν σημασία στους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ βυθισμένοι στον εαυτό τους και στις δικές τους ανάγκες. Κατά συνέπεια, δεν αφιερώνουν χρόνο για να ανησυχούν για το άτομο που έχουν απέναντί ​​τους.

Ερμηνεύεις τους άλλους σωστά

Εκτός από το να αντιλαμβάνεσαι τα σήματα των άλλων, ξέρεις πώς να τα ερμηνεύεις σωστά. Με άλλα λόγια, καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις τους και ποιες πληροφορίες παρέχουν για αυτές. Αυτό  ονομάζεται γνωστική ενσυναίσθηση. Είναι η ικανότητα να διαβάζεις άλλους ανθρώπους και να αποκωδικοποιείς τις σκέψεις και τις προθέσεις τους .

Για παράδειγμα, αν κάποιος γουρλώσει τα μάτια του, μπορεί να εκφράζει πλήξη ή αποδοκιμασία. Από την άλλη πλευρά, ένα απογοητευμένο βλέμμα μπορεί να εκφράζει ντροπή ή θλίψη.

Συνδέεστε συναισθηματικά με τους άλλους

Πέρα από την κατανόηση σε πνευματικό επίπεδο, το να είσαι ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων συνεπάγεται ότι μπορείς να συνδεθείς μαζί τους συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους και να βιώσετε την κατάσταση ή την κατάστασή τους σαν να ήταν δική σας . Είναι αυτή η συναισθηματική ενσυναίσθηση που σας επιτρέπει να καταλαβαίνετε τι χρειάζονται ανά πάσα στιγμή.

Απαντάς σωστά

Όλη αυτή η διαδικασία τελειώνει όταν ενεργείς σύμφωνα με τις αντιλήψεις σου και δώσεις στον άλλον την απάντηση που χρειάζεται. Αυτό πραγματικά τους κάνει τη διαφορά και τους κάνει να νιώθουν ότι τους φροντίζουν και τους κατανοούν. Ωστόσο, για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, πρέπει επίσης να πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω.

Στην πραγματικότητα, η απάντησή σας πρέπει να είναι επαρκής και ανάλογη και να ανταποκρίνεται στην εσωτερική τους κατάσταση. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Αλλά, αν έχετε καλή διαπροσωπική ευαισθησία, ξέρετε πότε χρειάζονται χώρο και πότε προτιμούν την παρέα. Επιπλέον, καταλαβαίνετε αν πρέπει να δώσετε μια αγκαλιά, μια λέξη ενθάρρυνσης ή μια λύση.

Συχνά, οι συγκρούσεις προκύπτουν από ακατάλληλες αλλά καλοπροαίρετες απαντήσεις. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος και σας το βάζει έξω, μπορεί απλώς να θέλει να ακούσετε, να καταλάβετε και να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Αν αντί για αυτό, τους πείτε τι πρέπει να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημά τους, μπορεί να μην αισθάνονται ότι τους κατανοούν ή δεν τους υποστηρίζουν, γιατί δεν ήταν αυτό που χρειάζονταν.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι όχι μόνο πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη απάντηση αλλά και να έχετε το κίνητρο να την προσφέρετε . Ωστόσο, μερικές φορές, η στάση τους μπορεί να σας μπερδέψει ή να σας προσβάλει. Κατά συνέπεια, παρόλο που ξέρετε τι απαιτείται από εσάς, κυριαρχεί η παρόρμησή σας να απαντήσετε με τον ίδιο κακότροπο τρόπο.

Το να είσαι ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων είναι τέχνη

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο τύπος διαπροσωπικής ευαισθησίας είναι μια πολύπλοκη ικανότητα. Επηρεάζεται από τη γενετική, αλλά και από το πόσο προσπαθείς να το δουλέψεις. Το να μεγαλώνεις σε ένα ευαίσθητο, δεκτικό και υπεύθυνο οικογενειακό περιβάλλον κάνει το έργο πολύ πιο εύκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή παρέχει θετικά μοντέλα από τα οποία μπορείτε να μάθετε.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα να φτάσεις αυτή την ποιότητα στα άκρα . Για παράδειγμα, εάν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι στις αντιδράσεις των άλλων, μπορεί να γίνετε υπερεπαγρύπνηση και να φοβάστε την απόρριψη. Στην πραγματικότητα, θα γνωρίζετε τόσο πολύ πώς νιώθουν οι άλλοι, και τι περιμένουν και χρειάζονται από εσάς, που μπορεί να χάσετε τη φυσικότητα και τον αυθορμητισμό σας.

Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε εκείνους με αμφίθυμους γονείς με απρόβλεπτες και ασυνεπείς συναισθηματικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από αγάπη έως εχθρότητα. Αυτά τα παιδιά αναπτύσσουν μια συνεχή κατάσταση εγρήγορσης και μια ιδιαίτερη ικανότητα να διαβάζουν τους άλλους. Ωστόσο, η ανάγκη τους να ευχαριστήσουν είναι τέτοια που μπορεί να μετατραπεί σε συναισθηματική εξάρτηση και κοινωνικό άγχος. Επομένως, το κλειδί είναι να βρείτε μια ισορροπία στο να βλέπετε τους άλλους χωρίς να χάνετε τον εαυτό σας.