ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Το πάσο για τον COVID-19 είναι νεκρό, ζήτω το Παγκόσμιο Δίκτυο Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας!

 Είναι φανερό ότι έρχεται η ώρα για τη δεύτερη τεχνητή πανδημία μέσα σε λίγα χρόνια, κατά την οποία θα εφαρμοστεί η νέα παγκόσμια συνθήκη αντιμετώπισης πανδημιών που θα δίνει υπερεθνικές εξουσίες στον Π.Ο.Υ.

Δεν πιστεύατε πραγματικά ότι το Covid Pass είχε εξαφανιστεί, σωστά; Γνωρίζοντας τους αναγνώστες μου, υποθέτω ότι δεν το πιστεύατε.

Tην περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συνάψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη χρήση του ψηφιακού τους συστήματος πιστοποίησης για την COVID-19. Αυτό θα γίνει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σύστημα, που θα “βοηθήσει στη διευκόλυνση της παγκόσμιας κινητικότητας και στην προστασία των πολιτών σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών”.

Τα τελευταία χρόνια, η “παγκόσμια κινητικότητα” σημαίνει πιθανότατα περιορισμός της κινητικότητας των μη εμβολιασμένων και η “προστασία των πολιτών” σημαίνει ότι επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους επιβάτες να ταξιδεύουν.

Ο ΠΟΥ λέει ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο δομικό στοιχείο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας (GDHCN). Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥΔρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, θέλει να προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο υγείας, το οποίο βασίζεται στις “αρχές της ισότητας, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής”.Από τότε που κυκλοφόρησε το EU Covid Pass, έχει εκδώσει περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια πιστοποιητικά. Τα πιστοποιητικά δεν καλύπτουν μόνο τον εμβολιασμό, αλλά περιλαμβάνουν επίσης εξετάσεις (τεστ) και ανάρρωση. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι διευκόλυνε την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και υποστήριξε την βαριά πληγείσα τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης. Λέει ότι τα πιστοποιητικά επέτρεψαν τη συντονισμένη άρση των περιορισμών, από τη στιγμή που ήταν δυνατό.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID επρόκειτο να λήξει στα τέλη Ιουνίου, αλλά ποτέ αυτός που θα αφήσει μια καλή κρίση να πάει χαμένη, ο ΠΟΥ μπήκε και θα αναλάβει το σύστημα αυτόν τον μήνα. Στη συνέχεια, στοχεύει να αναπτύξει σταδιακά το σύστημα τους επόμενους μήνες.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί μόνο για πιο τακτικά εμβόλια. Ξανασκεφτείτε το. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει ο ΠΟΥ με το νέο σύστημα, είναι η σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών για την COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πιστοποιητικά θα πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ, επικυρώνοντας τις ψηφιακές υπογραφές για την πρόληψη της απάτης.

Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στα υποκείμενα προσωπικά δεδομένα, αλλά θα έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Η απόφαση ελήφθη στα κρυφά…

Η απόφαση για την παρούσα πρωτοβουλία είχε ήδη υπογραφεί στις 2 Δεκεμβρίου 2022, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση που ακολουθεί,  μεταξύ της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Στέλλας Κυριακίδη (για τα κράτη μέλη της ΕΕ) και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Με αυτή τη συνεργασία, «ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με τον ΠΟΥ στην καρδιά και μια ισχυρή ΕΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΕ. Η απόφαση βασίζεται στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την υγεία και την παγκόσμια στρατηγική για την ψηφιακή υγεία των κρατών μελών του ΠΟΥ. 

«Προώθηση» της μέγιστης αποδοχής των πολιτών

Το σύστημα του ΠΟΥ θα αναπτυχθεί περαιτέρω τεχνικά με μια σταδιακή προσέγγιση προκειμένου να καλύψει πρόσθετες περιπτώσεις χρήσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προφύλαξης. Η επέκταση τέτοιων ψηφιακών λύσεων «θα είναι ζωτικής σημασίας για να φέρει καλύτερη υγεία στους πολίτες σε όλο τον κόσμο», ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΟ Δελτίο Τύπου. Η Επιτροπή της ΕΕ και ο ΠΟΥ θα συνεργαστούν για να «προωθήσουν τη μέγιστη παγκόσμια αποδοχή και συμμετοχή». Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις δίκαιες ευκαιρίες συμμετοχής για όσους τη χρειάζονται περισσότερο: χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος…

Το επίσημο Δελτίο Τύπου

Ψηφιακή Υγεία: Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ εγκαινιάζουν την πρωτοβουλία-ορόσημο για την ψηφιακή υγεία για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν την έναρξη μιας συνεργασίας ορόσημο για την ψηφιακή υγεία.

Τον Ιούνιο του 2023, ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα διευκολύνει την παγκόσμια κινητικότητα και θα προστατεύει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία. Αυτό είναι το πρώτο δομικό στοιχείο του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ (GDHCN) που θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.

Με βάση την Παγκόσμια Στρατηγική Υγείας της ΕΕ και την Παγκόσμια Στρατηγική των Κρατών Μελών του ΠΟΥ για την Ψηφιακή Υγεία , η πρωτοβουλία ακολουθεί τη συμφωνία της 2ας Δεκεμβρίου 2022 που υπογράφηκε από τον Επίτροπο Κυριακίδη και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε παγκόσμια θέματα υγείας. Αυτό ενισχύει περαιτέρω ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με τον ΠΟΥ στον πυρήνα του, που τροφοδοτείται από μια ισχυρή ΕΕ.

Αυτή η συνεργασία θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία στην ανάπτυξη, διαχείριση και εφαρμογή του συστήματος της ΠΟΥ, επωφελούμενη από την άφθονη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα. Ένα πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα τρέχοντα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ένα παγκόσμιο σύστημα του ΠΟΥ που βασίζεται στην κληρονομιά της ΕΕ

Ένα από τα βασικά στοιχεία στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Για να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, η ΕΕ θέσπισε γρήγορα διαλειτουργικά πιστοποιητικά COVID-19 (με τον τίτλο «Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ» ή «DCC ΕΕ»). Με βάση τεχνολογίες και πρότυπα ανοιχτού κώδικα, επέτρεψε επίσης τη σύνδεση χωρών εκτός ΕΕ που εκδίδουν πιστοποιητικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές DCC της ΕΕ, καθιστώντας την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση σε όλο τον κόσμο.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ για να καθορίσουν συνολικές κατευθυντήριες γραμμές για τέτοια πιστοποιητικά. Για να βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την υγεία ενόψει των αυξανόμενων απειλών για την υγεία, ο ΠΟΥ δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας που βασίζεται στα γερά θεμέλια του πλαισίου, των αρχών και των ανοιχτών τεχνολογιών του DCC της ΕΕ. Με αυτή τη συνεργασία, ο ΠΟΥ θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία παγκοσμίως με τη δική του δομή, με στόχο να επιτρέψει στον κόσμο να επωφεληθεί από τη σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων και την επικύρωση ψηφιακών υπογραφών για την αποφυγή απάτης. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε τυχόν υποκείμενα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αποκλειστικό τομέα των κυβερνήσεων.

Το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος της ΠΟΥ τίθεται σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023 και στοχεύει να αναπτυχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Μια μακροπρόθεσμη ψηφιακή συνεργασία για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους

Για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση του DCC της ΕΕ από τον ΠΟΥ και να συμβάλουν στη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ψηφιακή υγεία.

Αυτή η συνεργασία θα εργαστεί για την τεχνική ανάπτυξη του συστήματος της ΠΟΥ με μια σταδιακή προσέγγιση για την κάλυψη περιπτώσεων πρόσθετων χρήσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ή Προφύλαξης. Η επέκταση τέτοιων ψηφιακών λύσεων θα είναι απαραίτητη για την παροχή καλύτερης υγείας για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η συνεργασία βασίζεται στις κοινές αξίες και αρχές της διαφάνειας και της διαφάνειας, της ένταξης, της λογοδοσίας, της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, της επεκτασιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και της ισότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τη μέγιστη παγκόσμια αποδοχή και συμμετοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις δίκαιες ευκαιρίες για τη συμμετοχή όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ψηφιακή υγεία (who.int)

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (europa.eu)

Σχολιάζοντας τα τελευταία νέα, η ευρωβουλευτής Christine Anderson είπε:

“Κατά τη διάρκεια της COVID, όλοι έχουμε μετατραπεί σε “δυνητικές απειλές”, των οποίων οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα πρέπει να περιοριστούν για να “προστατευτεί η κοινωνία”!”

Ο ευρωβουλευτής Rob Roos είπε ότι:

“Το #Coronapas είναι ένα όργανο διακρίσεων, που έχει δημιουργήσει μόνο μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας”.

και ο Τζορτζ Όργουελ είπε:

“Τι στην κόλαση βρε παιδιά; Είναι χειρότερο από ό,τι νόμιζα”.