ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές: Γιατί «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές: Γιατί «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών 

Άρχισε να προβάλλεται όμως η «ανάγκη να δοθεί η πυροπροστασία όπως και η αναδάσωση σε ιδιώτες». Κάποιοι μιλούν ήδη για την επόμενη μεγάλη μπίζνα - Kαι κάτι ακόμα... Φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά τα τηλεοπτικά κανάλια;.

Στις έρευνες για τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα συμμετέχουν τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να εξεταστεί και το σενάριο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με σκοπό να κατακάψουν τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν. Το γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι κοινός παρονομαστής σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές – από τον Έβρο μέχρι και την Αττική – ήταν πως ξεσπούσαν πολλές εστίες φωτιάς ταυτόχρονα.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στον Έβρο, όπου από τις 19 Αυγούστου έως και σήμερα, 22 Αυγούστου 2023, στον Έβρο και κυρίως γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ξέσπασαν 15 διαφορετικές πυρκαγιές. Όλες αυτές δεν είναι δυνατόν να οφείλονται, όπως συμπλήρωναν, σε κεραυνούς ή εργασίες από πολίτες.

Κλιμάκια του ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκονται στις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναζητώντας στοιχεία για εμπρησμό. Σημειώνεται ότι και στον Ασπρόπυργο τα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα. Από την 1η Μαΐου στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί 473 πυρκαγιές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για την μεγάλη φωτιά στον Έβρο, έχει ενεργοποιηθεί ενισχυμένο κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, όπου ελέγχει και συλλέγει πληροφορίες για το αν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας της χώρας από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε γιατί συμμετείχε και η ΕΥΠ στη Διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για τις φωτιές. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για συγκεκριμένα πράγματα ή ενδείξεις, απάντησε μεταξύ άλλων:

Ως προς την σύσκεψη, ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της ΕΥΠ. Κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος, ούτε νομίζω είναι σωστό να κάτσουμε να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που προσωπικά ούτε εγώ δεν τις γνωρίζω. Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Σημασία έχει όχι απλά να τα εξετάζεις. Οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όσο γίνεται να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα μείνω εδώ γιατί πρέπει να προσέχουμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ανοιχτές διαδικασίες».

Φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά τα τηλεοπτικά κανάλια;

Έλαμψαν κυριολεκτικά δια της απουσίας τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια από την κάλυψη των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται ανά την χώρα. Mega, ANT1, Open, Alpha, ΣΚΑΙ, Star και μαζί και τα κρατικά κανάλια δεν αξιολόγησαν τις πυρκαγιές ως σημαντικό γεγονός ώστε να διακόψουν τον πρόγραμμά τους και να κάνουν ζωντανές συνδέσεις ή να στείλουν δημοσιογράφους και συνεργεία για εκτεταμένη κάλυψη. Είναι τα ίδια κανάλια που μετέδιδαν νυχθημερόν την κηδεία του Γλύξμπουργκ, της Ελισάβετ ή την ενθρόνιση του Κάρολου. Η όποια ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα δινόταν κυρίως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από ιδιώτες που ανέβαζαν φωτογραφίες στα social media.

Τα τοπικά μέσα είναι φυσικά και εκείνα εξαρτημένα από το σύστημα Μαξίμου, ωστόσο λόγω εντοπιότητας δεν μπορούν να τα αποκρύψουν τα συμβάντα στην περιοχή τους, είναι όμως πολλές φορές υποστελεχωμένα και με περιορισμένες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, η εκκένωση του Νοσοκομείου είναι μείζονα και όχι μόνο ελληνικού αλλά διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονός που οφείλουν να καλύπτουν τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Πρόκειται για αυτοαπαξίωση τους ως ενημερωτικών Μέσων η πλημμελής κάλυψη που φυσικά αποσκοπεί στο να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αφού δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, αποκρύπτουν το γεγονός μειώνοντας την εμβέλειά του και το ποσοστό των ενημερωμένων πολιτών.

Είναι όμως και απόδειξη αλαζονείας που ακολουθεί την αντίστοιχη αλαζονεία της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατέφυγε στο επιχείρημα του 40% για να απορρίψει την κριτική της αντιπολίτευσης. «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τις πυρκαγιές λες και δεν έγιναν εκλογές», δήλωσε προκαλώντας την κριτική της αντιπολίτευσης για «αλαζονεία και αμετροπέπεια».

Η εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των καναλιών και με τους παράγοντες του Μαξίμου, εξαλείφει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και τον φόβο της απώλειας μεριδίου τηλεθέασης και κύρους. Φυσικά εξελίχθηκε και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού με την επίκληση των «πρωτοφανών συνθηκών» του «υβριδικού πολέμου που δέχεται η χώρα» «των εμπρησμών» ή το χυδαίο ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών γιατί οι 26 που κάηκαν στο δάσος της Δαδιάς ήταν «παράτυποι μετανάστες».

Ενημέρωση και πυρκαγιές

Ίσα ίσα που εάν συντρέχουν αυτά ή κάποια από αυτά η χώρα θα πρέπει να είναι πιο οργανωμένη και αποτελεσματική. Το δε επονείδιστο γεγονός της εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και της μεταφοράς των ασθενών σε ένα καράβι δίχως καμία υποδομή, προβλήθηκε σαν «διακομιδή σε πλωτό Νοσοκομείο». Φυσικά η έλλειψη προετοιμασίας, τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική υπηρεσία, η έλλειψη δασοπροστασίας, τα περιορισμένα κονδύλια δεν προβλήθηκαν παρότι τα επισημαίνει η αντιπολίτευση στις ανακοινώσεις της.

Άρχισε να προβάλλεται όμως η «ανάγκη να δοθεί η πυροπροστασία όπως και η αναδάσωση σε ιδιώτες». Κάποιοι μιλούν ήδη για την επόμενη μεγάλη μπίζνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρακολουθώντας κανείς την μη κάλυψη ενός τόσο μεγάλου και με πολλές προεκτάσεις σε διαφορετικά πεδία γεγονός -κυβερνητικό, οικολογικό, οικονομικό, τοπικό- δημιουργείται το ερώτημα εάν τα ιδιωτικά κανάλια είναι φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά με την έννοια ότι οι επιχειρηματίες που τα ελέγχουν και που είναι και οικονομικοί και ποδοσφαιρικοί παράγοντες -όπως φάνηκε η πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου- συγκυβερνούν.