Έφυγαν οι κάμερες, έπεσε η στάθμη του νερού, τελείωσε το σόου, έμεινε όμως η συμφορά στη Θεσσαλία, που πλημμύρισε, αλλά ακόμη δεν έχουν φύγει τα νερά, περίπου 20 ημέρες μετά την καταστροφή του κάμπου.
Οχι μόνο δεν έφυγαν τα νερά, αλλά το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί τα πτώματα των ζώων που έχουν πνιγεί από τη θεομηνία και παραμένουν εκεί, κάτω από τα νερά, με τους κτηνοτρόφους να κλαίνε με μαύρο δάκρυ, βλέποντας τα ζωντανά τους να χάνονται και τους ίδιους να καταστρέφονται όχι μόνο εργασιακά, αλλά και ψυχολογικά.
«Μαζέψτε τα νεκρά ζώα σας από τα μαντριά εσείς οι ίδιοι και πετάξτε τα», λένε οι εκπρόσωποι των Αρχών, τώρα που έφυγαν οι κάμερες και δεν έχουν πού να τα πουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος των Αγροτών Νομού Καρδίτσας -ο οποίος έχασε τα πάντα, εκτός από το σπίτι του, και εκεί πλέον φιλοξενεί τους συγγενείς του- αποκάλυψε: «Μας παράτησαν 15-20 μέρες μετά την καταστροφή και ο Παλαμάς, η Μεταμόρφωση, ο Βλοχός, η Κοσκινά ακόμη ψάχνονται για να κλείσουν τις πληγές τους, αλλά δεν γίνεται. Τα νερά δεν έχουν φύγει, τα ζώα δεν έχουν μαζευτεί, κινδυνεύουμε ακόμη και με σοβαρές αρρώστιες στην περιοχή και κανένας δεν ασχολείται…»
Πάνω από 50 άτομα, παππούδες, γιαγιάδες και νεαρά παιδιά, κοιμούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά, σε στρώματα, στο πάτωμα, ο ένας δίπλα στον άλλον, χρησιμοποιούν τις ελάχιστες τουαλέτες του γυμναστηρίου, και περιμένουν την Πολιτεία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, παίρνοντας 6.600 ευρώ καθένας, που δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία.
Στις παρυφές του Παλαμά, τα νεκρά ζώα βγάζουν το βράδυ μια άσχημη μυρωδιά, μια οσμή θανάτου, που βρομίζει την ατμόσφαιρα, και ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Δημήτρης Ακρίβος το θεωρεί σίγουρο: «Εάν δεν καθαρίσουν, κινδυνεύουμε με τύφο και χολέρα! Οσον αφορά τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, κοιμούνται στο κλειστό γυμναστήριο, καταριούνται τη “μαύρη μοίρα” τους, για να μάθουν τι τους περιμένει, αισθάνονται παρατημένοι, κάτι σαν πεταμένοι από την κοινωνία, από την κυβέρνηση».
Δεν τελειώσαμε, όμως! Ο τρόμος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπα όλων, στη Θεσσαλία, από τη στιγμή που έμαθαν ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται νέο κύμα με βροχές και καταιγίδες.
«Ποιος ξέρει τι θα ζήσουμε πάλι…» λέει ο πρόεδρος των αγροτών της Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, αποκαλύπτοντας: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το ποτάμι, τον Φαρσαλιώτη! Τα αναχώματα των 10 χιλιομέτρων έχουν γίνει σουρωτήρι και, εάν ρίξει βροχή ακόμη και 50 χιλιοστών, το νερό που θα έρθει από τα βουνά εδώ στον Κοσκινά θα μας πνίξει όλους. Δεν θα προλάβουμε να πάρουμε ανάσα! Κανένας δεν ασχολείται. Γράψτε κάτι μήπως και ασχοληθούν, γιατί φοβούνται τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις, και όταν ακουστεί κάτι έρχονται. Οι βουλευτές, φυσικά, δεν πάτησαν το πόδι τους, κρύβονται! Τι να μας πουν;»
Στα Τέμπη δεν έπεσε τόσο πολύ νερό, εκτός από την περιοχή της κοιλάδας. Από εκεί, ο πάτερ Πορφύριος της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής τονίζει: «Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας έπαθε ζημιά -την έβγαλαν κίτρινη τα συνεργεία-, η Αγία Παρασκευή, μέσα στην κοιλάδα καταστράφηκε, όπως και η κρεμαστή γέφυρα της κοιλάδας των Τεμπών. Καταστροφή, με τα νερά να παραμένουν εκεί και να μη φεύγουν, να μη γίνεται τίποτα και τον κόσμο να αγωνιά απόλυτα δικαιολογημένα».
«Τα γουρούνια που σώθηκαν τρώνε το ένα το άλλο! Αποτελούν υγειονομική βόμβα»
Η μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα των Βαλκανίων, του Γιώργου Διδάγκελου, που βρισκόταν στον Παλαμά, πλέον δεν υπάρχει! Καταστράφηκε ολοσχερώς! Περίπου 6.500 γουρούνια είναι νεκρά κάτω από τα νερά, και ακόμη δεν τα μάζεψαν, ενώ άλλα, αυτά που γλίτωσαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, έτρεξαν στα χωράφια και, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος των αγροτών της Καρδίτσας, «το ένα γουρούνι τρώει το άλλο, και φυσικά αυτό το κρέας είναι πλέον επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Πρέπει να τα συλλέξουν και να τα θανατώσουν – όλα αυτά αποτελούν υγειονομική βόμβα. Ζούμε την απόλυτη φρίκη, σαν να μας καταράστηκαν…».
Τα περισσότερα σπίτια στα χωριά της περιοχής χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» μετά την αυτοψία και οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν συγγενείς για να τους φιλοξενήσουν. Η ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα είναι συγκινητική, καθώς καθημερινά φτάνουν νταλίκες με τρόφιμα, ρούχα, απορρυπαντικά, χλωρίνες, που είναι απαραίτητα.
Όμως, κάποιοι κάτοικοι, από την ημέρα που έφυγαν τα νερά, μπήκαν στα σπίτια τους και κοιμούνται εκεί, χωρίς να έχει γίνει απολύμανση. Όταν τους επισημαίνουν ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν, εάν κολλήσουν κάποια ασθένεια, υποστηρίζουν ότι «έτσι κι αλλιώς, μας θέλουν πεθαμένους…»!
Τραγική κατάσταση
Η κατάσταση στη Θεσσαλία εξακολουθεί να είναι τραγική και όσοι αναφέρουν ότι «υποχώρησαν τα νερά και η περιοχή ξαναβρίσκει τη ζωή της» δεν έχουν πατήσει εκεί, αλλά ακολουθούν τις εντολές όσων θέλουν να «πνίξουν» τις διαμαρτυρίες για την απουσία, για την ανυπαρξία του κράτους.
Και όπως είπε ο απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ηλίας Χατζής: «Τα φανταράκια τα τραβάνε όλα. Αυτούς βάζουν να μαζέψουν τα πνιγμένα ζώα από τους στάβλους, τίποτα δεν έκαναν και περιμένουμε κι άλλες βροχές στο τέλος του μήνα. Ξέρετε πώς τρέμουμε μη μας πάρει παραμάζωμα αυτή η νέα νεροποντή και βρεθούμε στη… Λαμία; Ποιος θα μας βοηθήσει, ρε παιδιά;»
Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της, αλλά κανείς δεν βρίσκεται να τις επουλώσει 20 ημέρες μετά τον όλεθρο…