Η συνέντευξη ελήφθη στις 6/2 και σύμφωνα με το Κρεμλίνο και ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να κάνει τις δικές του κρίσεις.
Είναι η πρώτη φορά που ο Putin δίνει συνέντευξη σε ξένο δημοσιογράφο από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία (24/2/2022) και ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη και στενός του συνεργάτης Dmitry Peskov εξηγεί γιατί πήρε την απόφαση αυτή.
Η προσέγγιση του Carlson είναι διαφορετική, είπε ο Peskov.
Διαφορετική η προσέγγιση Carlson
«Αυτός (ο Carlson) διατυπώνει μια θέση που είναι διαφορετική από όλων των άλλων, δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλορωσική, ή φιλοουκρανική, είναι μάλλον φιλοαμερικανική. Τουλάχιστον έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των παραδοσιακών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης» σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών μέσων που παίρνουν μονόπλευρη θέση, αλλά δεν υπάρχει καμία επιθυμία του Putin να μιλήσει μαζί τους, είπε επίσης ο Peskov.
«Σε τελική ανάλυση, ήταν η συνέντευξή του, του Carlson οπότε αφήστε τον να μοιραστεί όλες τις λεπτομέρειες όταν είναι έτοιμος να τη δημοσιεύσει», παρατήρησε ο Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε δεκάδες αιτήματα
Όπως είπε ο δημοσιογράφος του BBC Steve Rosenberg, Βρετανοί δημοσιογράφοι προσπάθησαν επανειλημμένα να πάρουν μια συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο, αν και ο Carlson υποστήριξε ότι κανένας από τους δυτικούς συναδέλφους του δεν σκόπευε να συναντηθεί με τον Putin.
Σύμφωνα με τον Rosenberg, το BBC έχει στείλει 18 αιτήματα στο Κρεμλίνο τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά λάμβανε αρνητικές απαντήσεις.
Η παρουσιάστρια του CNN Christiane Amanpour είπε ότι το κανάλι της ζητούσε συνέντευξη από τον Ρώσο ηγέτη εδώ και πολλά χρόνια.
«Επική συνέντευξη – Ο Carlson προσπαθεί να σταματήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός παρουσιαστής Alex Jones αποκάλυψε ότι η συνέντευξη του Putin με τον Carlson διαρκεί δύο ώρες. Σύμφωνα με τον Jones, ο Carlson του έγραψε ο ίδιος γι’ αυτό. Ο Jones χαρακτηρίζει τη συνέντευξη επική.
«Ο Tucker Carlson προσπαθεί να σταματήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια ιστορική συνέντευξη με τον Putin, είπε ο Jones.
Ο Carlson εξηγεί γιατί ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Putin. Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, ο Tucker Carlson ηχογράφησε ένα μήνυμα από τη Μόσχα με φόντο τους πύργους του Κρεμλίνου και τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος. Είπε ότι θα έπαιρνε συνέντευξη από τον Putin επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ματαιώσει τα σχέδιά του.
Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι η ελευθερία του λόγου είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών. Σύμφωνα με το κανάλι Pool No. 3 στο Telegram, η συνέντευξη του Tucker Carlson με τον Vladimir Putin θα δημοσιευτεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Η συνέντευξη θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Carlson και στη σελίδα του στην πλατφόρμα X.
ΕΕ και Ουκρανία επιβάλουν κυρώσεις στον Tucker Carlson
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων της ουκρανικής εξτρεμιστικής ιστοσελίδας Peacemaker, αναφέρει το RIA Novosti. Η βάση δεδομένων περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του Tucker Carlson (γεννημένος στις 16 Μαΐου 1969).
Σύμφωνα με το Peacemaker, ο δημοσιογράφος συμπεριλήφθηκε στη βάση δεδομένων στις 8 Ιουνίου 2023 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του «σε πράξεις επίθεσης κατά της Ουκρανίας» καθώς και για «χειρισμό κοινωνικά σημαντικών πληροφοριών».
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ για τη συνέντευξή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ανέφερε το Newsweek αναφερόμενο σε νυν και πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συνέντευξη με τον Putin μπορεί να μετατρέψει τον Carlson σε στόχο για τους ευρωοβουλευτές.
Ισχυρίστηκε ότι ο ρεπόρτερ είναι «φερέφωνο» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Vladimir Putin. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε όποιον «βοηθά» τον Ρώσο ηγέτη.
«Φαίνεται λογικό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να εξετάσει και την περίπτωσή του», είπε ο Verhofstadt. Ο Luis Garicano, πρώην ευρωβουλευτής, συμφώνησε με τον Verhofstadt, υποστηρίζοντας ότι ο Carlson δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ρεπόρτερ, επειδή έγινε «προπαγανδιστής».
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής, ο Urmas Paet, επεσήμανε ότι «πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των κυρώσεων» για προπαγάνδα της ρωσικής θέσης. «Αυτό αφορά πρωτίστως την απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε ο Paet.
Musk κατά ΕΕ για κυρώσεις στον Carlson
Ο Elon Musk δήλωσε ότι οι κυρώσεις που προτείνουν ευρωβουλευτές κατά του Tucker Carlson μετά τη συνέντευξή του με τον Putin είναι «ενοχλητικές» και – εάν τελικά ισχύσουν – θα αποτελέσουν μεγάλη προσβολή για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Εάν αληθεύει, αυτό θα είναι πράγματι ανησυχητικό. Κάποιος μπορεί να συμφωνεί με τον Tucker ή όχι, αλλά είναι ένας σημαντικός Αμερικανός δημοσιογράφος και μια τέτοια ενέργεια θα προσέβαλε βάναυσα το αμερικανικό κοινό», έγραψε ο Musk στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βουλευτές της ΕΕ λέγεται ότι ζητούν κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση κατά του Carlson για τη συνέντευξή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Τάκερ Κάρλσον: Απάντηση «βόμβα» για την συνέντευξη του Πούτιν
Με τίτλο «Γιατί παίρνω συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν» ο Τάκερ Κάρλσον εξηγεί σε βίντεο που ανήρτησε στα social media τους λόγους που τον οδήγησαν να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Πρωτίστως, επισημαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, καθήκον του είναι η ενημέρωση των πολιτών.
«Σήμερα είμαστε στην Μόσχα. Είμαστε εδώ για να πάρουμε συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρχικά, από την στιγμή που είναι η δουλειά μας, είμαστε στην δημοσιογραφία και καθήκον μας είναι να πληροφορούμε τον κόσμο. Δύο χρόνια πολέμου που αλλάζει ολόκληρο τον κόσμο.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι πληροφορημένοι. Δεν έχουν καμία ιδέα πραγματικά για το τι συμβαίνει στην περιοχή, εδώ στην Ρωσία, 600 μίλια μακριά από την Ουκρανία. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν, διότι πληρώνουν για τα περισσότερα που συμβαίνουν με πολλούς τρόπους.
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται τελείως ακόμη, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μιας ολόκληρης γενιάς νέων Ουκρανών και οδήγησε στην μείωση του πληθυσμού στην μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.
Ο πόλεμος αυτός άλλαξε τις στρατιωτικές και εμπορικές συμμαχίες του πλανήτη. Και οι κυρώσεις που ακολούθησαν ανέτρεψαν την παγκόσμια Οικονομία. Η οικονομική τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σύστημα που εγγυόταν την ευημερία στην Δύση για περισσότερα απο 80 χρόνια, ταχέως καταρρέει και μαζί με αυτήν η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.
Αυτές δεν είναι μικρές αλλαγές. Αυτά είναι γεγονότα που αλλάζουν την Ιστορία. Θα καθορίσουν τις ζωές των εγγονών μας. Ο περισσότερος κόσμος το κατανοεί πολύ καλά αυτό. Λοιπόν, βλέπουν τους εαυτούς τους να ρωτούν οποιονδήποτε στην Ασία και την Μέση Ανατολή πώς θα είναι το μέλλον. Εντούτοις, ο πληθυσμός των αγγλόφωνων χωρών δείχνουν να το αγνοούν σε μεγἀλο βαθμό. Νομίζουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει πραγματικά και το νομίζουν αυτό επειδή κανείς δεν τους είπε την αλήθεια.»