ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα, ζητούν οι πρατηριούχοι


Δραστική μείωση της φορολογίας στα καύσιμα προκειμένου να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και το κράτος να εισπράξει περισσότερα έσοδα ζητά... η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων.

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν γίνει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές διυλιστηρίου των καυσίμων, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών πλησιάζουν τα 6 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη και τα 5 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης.

«Για να προλάβουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνήθεις «καταγγελίες» περί αισχροκέρδειας από τον κλάδο, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι οι όποιες ανατιμήσεις εμφανιστούν στις αντλίες δεν οφείλονται σε δήθεν κερδοσκοπία των συναδέλφων αλλά στις αυξήσεις που γίνονται στην πηγή προμήθειας των προϊόντων.  Άλλωστε, το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα οι τιμές λιανικής έχουν παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, δείχνει αφενός ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική λειτουργεί και αφετέρου ότι η κρίση και η μείωση των πωλήσεων δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των τιμών ακόμη και όταν αυτή οφείλεται στην αύξηση του κόστους προμήθειας», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΠΕΚ:

- Η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη διαμορφώθηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο 1,293 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,246 ευρώ στις 26 Ιουνίου. Η αύξηση μαζί με το ΦΠΑ (23%) είναι 5,78 λεπτά το λίτρο. Στο ίδιο διάστημα (έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου που υπάρχουν στοιχεία) η μέση λιανική αυξήθηκε οριακά από 1,668 σε 1,7 ευρώ.

- Αντίστοιχα για το πετρέλαιο κίνησης η αύξηση στην τιμή διυλιστηρίου ήταν 4,8 λεπτά (από 1,068 σε 1,474 ευρώ το λίτρο). Η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης στο διάστημα αυτό μειώθηκε οριακά, από 1,470 σε 1,474 ευρώ το λίτρο.