ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

8,3 δις ευρώ έχασαν τα ταμεία από το PSI...!!!


Φωτογραφία για 8,3 δις ευρώ έχασαν τα ταμεία από το PSI...!!!


Χριστίνα Κοψίνη από την Καθημερινή
Πρωτοφανείς οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από την απομείωση που υπέστησαν λόγω PSI. H ονομαστική αξία της περιουσίας των Ταμείων που ήταν επενδεδυμένη (κατά μερίδια Ταμείου υποχρεωτικά και...

βάσει του νόμου) στο κοινό ασφαλιστικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος απομειώθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ΤτΕ και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να απαντηθεί ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας επήλθε την 9η Μαρτίου του 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του PSI.

Η απώλεια των 8,3 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούνται να εισπράξουν τα Ταμεία στη λήξη των τίτλων, δηλαδή από το 2021 και μέχρι το 2041. Διότι σήμερα, εάν υπολογίσουν τα αποθεματικά στις τρέχουσες αξίες τους και θελήσουν να ρευστοποιήσουν ομόλογα για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες –διόλου απίθανες– θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Λαμβάνοντας ως κριτήριο την αγοραία τιμή, θα διαπίστωναν ότι οι απώλειες ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.


Συνολικά, η τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το κοινό κεφάλαιο δεν υπερβαίνουν πλέον τα 4,7 δισ. ευρώ. Η σημασία αυτού του μεγέθους αποκτά άλλη διάσταση εάν συνειδητοποιηθεί ότι η ονομαστική αξία των ομολόγων των Ταμείων που υπέστησαν μείωση κατά 53,5% προ PSI ήταν 18,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της ΤτΕ. Επίσης, όπως σημειώνει και σε έγγραφο σημείωμά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιω. Βρούτσης, «το σύνολο των τηρουμένων στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ διαθεσίμων κεφαλαίων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ και τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, ΟΕΕ», σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Εργασίας.

Αιτία της απομείωσης είναι, σύμφωνα με την απάντηση της ΤτΕ, η υποχρεωτική συμμετοχή του κοινού κεφαλαίου στο PSI τόσο όσον αφορά ομόλογά του υπό ελληνικό δίκαιο όσο και για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο. Για μεν τα πρώτα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου του 2013, για τα δεύτερα δε, ο διακανονισμός των ανταλλαγών ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2012. Τοιουτοτρόπως, στην απώλεια ύψους 7,314 δισ. ευρώ στην ονομαστική αξία μερίδων των Ταμείων από το πρώτο PSI, προστέθηκε και δεύτερη απώλεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου PSI.
communenews