ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση με τον 'κηδεμόνα' σου...

Ας μη γελιόμαστε, ο κ. Στουρνάρας δε συνάντησε τον κ. Σόιμπλε ως ισότιμος ομόλογος του υπουργός– τον συνάντησε όπως ένας μαθητής (κακός μαθητής) πάει να συναντήσει τον διευθυντή του σχολείου για να μάθει αν τελικά έμεινε στην ίδια τάξη. Ο κ. Σόιμπλε έκανε ερωτήσεις και κυρίως υποδείξεις και φυσικά δε δεσμεύτηκε για τίποτα.
«Το βασικότερο θέμα ήταν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χθες υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, θέλοντας να τονίσει ότι η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στην επιμήκυνση.
Στο τραπέζι του Βερολίνου μπήκαν όλα. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εξέλιξη της κρίσης και οι λύσεις που προτείνονται. Ανάμεσα στις λύσεις αυτές, που επιδιώκεται να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι και η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες, δεν είναι η μόνη.

Με τόσο φορτωμένη ατζέντα, ήταν αναμενόμενο η συνάντηση να κρατήσει παραπάνω από τον χρόνο - μία ώρα και ένα τέταρτο - που αρχικά είχε προβλεφθεί. Επί σχεδόν δύο ώρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο βουλευτής της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης που τον συνόδευε στο Βερολίνο ανέπτυξαν στον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υφυπουργό του Τόμας Στέφεν, υπεύθυνο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.
Στα σενάρια που είχε στα χέρια του ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την τρόικα, η αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις αναφέρονται ως προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μελέτη του ΚΕΠΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Στην ελληνική πλευρά ασκείται πίεση για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποδέχτηκε τους έλληνες συνομιλητές του με λίστα των υστερήσεων που υπάρχουν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ορισμένες από τις γερμανικές επισημάνσεις έχουν υλοποιηθεί ήδη και η ελληνική πλευρά πρόκειται να επικαιροποιήσει τον κατάλογο των «πεπραγμένων» της. Βέβαια, κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί πλήρως. Σημαντικό όμως είναι να πείσει η ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Το νέο στοιχείο είναι ότι η γερμανική πλευρά είναι τώρα πιο δεκτική στις διαβεβαιώσεις της τρικομματικής ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως ζήτημα επιμήκυνσης τώρα δεν συζητά, αλλά ούτε η ελληνική πλευρά το θέτει επισήμως στη φάση αυτή.
Το κλίμα της συνάντησης χαρακτηρίστηκε φιλικό σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ θετικές εντυπώσεις μετέδιδε και η ελληνική πλευρά.
Η Καγκελάριος Μέρκελ περιμένει θετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Αθήνας για να τα χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο όταν θα χρειαστούν αποφάσεις μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Μέρκελ και Σόιμπλε πρέπει να πείσουν, και εντός Γερμανίας και εκτός, ότι η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα φέρνει αποτελέσματα επιτυχίας. «Η κατάσταση στις χώρες που διέρχονται κρίση παρουσιάζει σαφή βελτίωση», διαπίστωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Αννόβερο, «η Ελλάδα και η Ισπανία έγιναν ανταγωνιστικότερες με μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 5%». Τέτοιου είδους «θετικές ειδήσεις» μπορεί να στείλει η Ελλάδα μέχρι να παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας που θα πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που είναι όρος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Η συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, όπου έγινε η πρώτη καταγραφή της κατάστασης. Οι παριστάμενοι στη συνάντηση εκείνη υπουργοί Οικονομικών είχαν συμφωνήσει εντατικοποίηση των επαφών τους το κρίσιμο διάστημα του Σεπτεμβρίου, όταν η τρόικα θα διαμορφώνει την τελική της έκθεση. Η εξειδίκευση της συζήτησης ήρθε στη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε - Στουρνάρα. Ο έλληνας υπουργός παρουσίασε το πακέτο των μέτρων 11,88 δισ. ευρώ, που θεωρείται αυτονόητη προϋπόθεση για μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Η έκθεση ,«βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών αναμένεται τον Οκτώβριο», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση Σόιμπλε - Στουρνάρα.
Η γερμανική πλευρά είχε κρατήσει «χαμηλά» τη συνάντηση αυτή, διαβαθμίζοντάς την ως «συνάντηση εργασίας» χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το διάστημα του Σεπτεμβρίου είναι πολύ κρίσιμο για τις περαιτέρω εξελίξεις. Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί το πακέτο μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν πρόκειται να προτρέξει των εξελίξεων με δηλώσεις ένθερμης στήριξης στην Αθήνα. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας παραμένει και μόνο βήμα προς βήμα μπορεί να ανακτηθεί. Μέχρι τότε, οι δημόσιες τοποθετήσεις από το Βερολίνο θα παραπέμπουν στην αναμενόμενη έκθεση της τρόικας. «Η απόφαση για την καταβολή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί μετά την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Κεντρικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. Αυτό επισήμανε ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε στον συνάδελφό του».