ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 30.000 ετήσιο εισόδημα το πλαφόν για το επίδομα πετρελαίου

Φωτογραφία για Στις 30.000 ετήσιο εισόδημα το πλαφόν για το επίδομα πετρελαίου
Όπως προέκυψε από τη σημερινή πρωινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, με τους αντιπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τα κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος θα είναι εισοδηματικά και κοινωνικά - οικογενειακά, ενώ διατηρούνται και τα υφιστάμενα γεωγραφικά.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται να κυμανθεί στα 1,6 ευρώ / λίτρο, οισχεδιασμοί του αρμόδιου κυβερνητικού επιτελείου σχετικά με την καταβολή του «επιδόματος πετρελαίου», αποκτούν εξαιρετική κρισιμότητα για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, οι ακριβείς παράμετροι των σχεδιασμών, φέρονται να είναι οι εξής:


- ο ειδικός φόρος πετρελαίου θέρμανσης θα εξισώνεται κατά 80% προς το φόρο του πετρελαίου κίνησης.



- το επίδομα δεν θα παραμετροποιείται σε αντιστοίχιση προς την τιμή πώλησης του καυσίμου που θα είναι μία και ενιαία για όλη την επικράτεια.


- το επίδομα θα αποδίδεται αποκλειστικά επί του τιμολογίου που θα προσκομίζει οφορολογούμενος. Επιπλέον, θα καταβάλλεται από τον Ήφαιστο και θα είναι μόνο «επίδομα πετρελαίου», ως εκ τούτου δε θα καλύπτει αγοραστές φυσικού αερίου ή ξύλων κλπ.

- εξαιρετικά, υπάρχουν σκέψεις να καταβληθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (αν και οι δύο γονείς είναι άνεργοι λ.χ.). Αυτό θα εισπράττεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και καυσίμου θέρμανσης και πρόκειται σταθερό ποσό.

 

- αναμένεται να τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας: δε θα καλύπτονται παρά μόνο τα πρώτα 120 τ.μ. της επιφανείας της οικίας. Για τα επιπλέον, αν αυτά υπάρχουν, ενώ πληρούνται και τα υπόλοιπα κριτήρια, θα λαμβάνεται επίδομα μόνο για τα 120 τετραγωνικά.

 

- το επίδομα δεν λαμβάνει όποιος διαθέτει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κλπ.)

 

- τα περιουσιακά κριτήρια που τίθενται είναι τα ακόλουθα: πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 150.000 ευρώ και πλαφόν για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

Αυτοί που εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση είναι 750.000 φορολογούμενοι, ενώ αυτοί που εμπίπτουν σε αυτήν είναι 4,5 εκατ. φορολογούμενοι.

 

Στο χωρικό επίπεδο θα ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν πέρυσι. 

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 200-400 ευρώ, στις περισσότερες των περιοχών όμως δεν θα καλύπτεται η πραγματική επιβάρυνση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, η επιβάρυνση θα διαμορφώνεται ως εξής: 



Πιο συγκεκριμένα:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΕΤΟΣ

1η ΖΩΝΗ 400¤ +800¤

2η ΖΩΝΗ 300¤ +500¤

3η ΖΩΝΗ 235¤ +330¤

4η ΖΩΝΗ 200¤ +200¤

- στην ΑΆ ζώνη ανήκουν νομοί όπως οι Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά. 

- στη ΒΆ ζώνη εμπίπτουν οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά. 

- στη ΓΆ ζώνη εντάσσονται περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

- στη ΔΆ ζώνη εμπίπτουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία κ.ά.
newpost.gr