ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπλοκή στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Κατερίνης


Θα επαναδημοπρατηθεί το έργο, δε χάνεται η χρηματοδότηση
Στο ζήτημα της λύσης της σύμβασης με τον εργολάβο του έργου για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν σε έργα στο δήμο Κατερίνης, αλλά και στα οικονομικά, απάντησε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδι της Δευτέρας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κατερίνης
Το θέμα του έργου κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης έθεσε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, παρουσιάζοντας έγγραφο του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης κ. Παλαιοσελίτη.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει η διάλυση της εργολαβίας όσο για το συγκεκριμένο έγγραφο είπε πως αφορά μια απλή κοινοποίηση και δεν χρειάζεται να παρθεί καμία απόφαση.

Ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών ο Δήμος Κατερίνης να υποβάλει εκ νέου τα τεύχη δημοπράτησης και να επαναδημοπρατηθεί το έργο, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό χρηματοδότησης παραμένει το ίδιο και θα επαναδημοπρατηθεί με τους όρους που είχε γίνει και η προηγούμενη δημοπράτηση.
Χρηματοδότηση 247.649 ευρώ από το κράτος
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, με αφορμή την αποδοχή χρηματοδότησης ύψους 247.649 ευρώ, που στάλθηκε στον Δήμο Κατερίνης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, χρήματα που αφορούν μέρος των παρακρατηθέντων του δημοσίου προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε ερώτηση του κ. Γκούνα για το πως έγινε ο καταμερισμός του ποσού ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ανέφερε ότι τα χρήματα αφορούν στα παρακρατηθέντα πολλών ετών, μέχρι το 2004 και αφορούν το 1/6 της δόσης που οφείλονται συνολικά στους Δήμους και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στον Δήμο Κατερίνης.
Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου σημείωσε πως οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων μειώθηκαν σε ποσοστό 61%, λέγοντας πως ο δήμος λειτουργεί με το υπόλοιπο 39%.
Σχολικές υποδομές
Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μάντζιος, ζήτησε να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο σε σχέση με τα προβλήματα των σχολείων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, για το πότε θα γίνει η προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Κορινού, καθώς και να κατασκευαστούν ξεχωριστές τουαλέτες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και να κατασκευαστεί μία αίθουσα ώστε το Λύκειο να λειτουργήσει ως τριθέσιο.
Ο κ. Χιονίδης απαντώντας επανέλαβε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός είναι βασικές προτεραιότητες και πρόσθεσε ότι όσον αφορά το Λύκειο Κορινού, για τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν οι ανάγκες του σχολείου σε αίθουσες και παρά την οικονομική στενότητα έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να λειτουργούν τόσο το γυμνάσιο όσο και το λύκειο Κορινού με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Για το δημοτικό σχολείο Κορινού, όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, έγιναν οι απαραίτητες επαφές των αρμοδίων αντιδημάρχων και δόθηκε εντολή να γίνει ένα παράλληλο κτίριο - αρθρωτό με το παλιό κτίριο, που θα είναι βιοκλιματικό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται. Το ποσό που θα απαιτηθεί ανέρχεται στις 500.000 ευρώ.
Πρόγραμμα LIFE
Τη συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης ως εταίρου στο πρόγραμμα LIFE εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Πιερική Αναπτυξιακή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η προθεσμία για την υποβολή της πρότασης λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου και για αυτό το θέμα ήρθε ως κατεπείγον στην προ ημερήσια διάταξη.
Το Πρόγραμμα αφορά έργα και δράσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ του Κορινού και των Αλυκών Κίτρους και την προστασία της ορνιθοπανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο θέμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία υπήρξαν ενστάσεις από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με το ότι πολλά σοβαρά θέματα έρχονται την τελευταία στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωσης των συμβούλων πριν να κληθούν να αποφασίσουν.