ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

RT: Σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα



  • Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της ανεργίας στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται δείκτης ο οποίος είναι διπλάσιος του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης
  • Ξεπέρασε το 60% η ανεργία στους νέους
Russia Today  
15 Φεβρουαρίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Τα πνεύματα οξύνονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες της χώρας μαστίζονται από την ανεργίαο δείκτης της οποίας είναι πλέον διπλάσιος από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Το δε ποσοστό ανεργίας στους νέους έχει ξεπεράσει το 60 %, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. 


Η πρόσφατη αυτή μελέτη, την οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας, αυξήθηκε μέσα σε ένα μόνο μήνα, από 26,6 % τον περασμένο Οκτώβριο σε 27 % το Νοέμβριο. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ο μέσος όρος ήταν μόλις 11,7 % το Νοέμβριο. 

Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2010. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από 300.000 Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα χρόνο: μεταξύ Νοεμβρίου και 2011 και Νοεμβρίου 2012. 

Οι νέοι της Ελλάδας υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες, αφού το ποσοστό ανεργίας στους πολίτες μεταξύ 18 και 24 ετών έχει φθάσει στο πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσοστό του61,7 %. Η ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών έρχεται στη δεύτερη θέση, με το 36,2 % των νέων αυτών να είναι άνεργοι. 

Στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Νοεμβρίου 2012, και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των ελληνικών αρχών, 323.808 πολίτες οδηγήθηκαν στην ανεργία, αριθμός που αντιστοιχεί σε 887 άτομα την ημέρα


«Αγγίζουμε τα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, φαινομένου που κανείς δεν περίμενε να δει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Russia Today το πρώην μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. 

Ανθρωπιστική κρίση

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα εφαρμόζονται εδώ και πάνω από δύο χρόνια αυστηρά μέτρα λιτότητας, κατ’ απαίτηση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και σε αντάλλαγμα για τα τεράστια δάνεια τα οποία έχει λάβει η χώρα. 

Αλλά οι επιπτώσεις των μέτρων αυτών είναι πλέον διάχυτες στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. 


«Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο να υπάρχουν σήμερα 250.000 άνθρωποι, οι οποίοι σε καθημερινή βάση προσέρχονται σε συσσίτια που οργανώνει η Εκκλησία για να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητό. Μιλάμε για νέους που αδύνατο να βρουν δουλειά στην Ελλάδα και προσπαθούν, αν είναι δυνατό, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν πια πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», υπογράμμισε η πρώην βουλευτής.

Παρ’ όλα αυτά, ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ανελλιπώς ότι υπάρχει ελπίδα καιυπόσχεται ότι το νέο σχέδιο προϋπολογισμού του θα δώσει νέες προοπτικές στη χώρα, προβλέποντας αύξηση των οικονομικών δεικτών μέσα στο 2014, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εισήλθε σε ύφεση πριν από έξι χρόνια. 

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν πείθονται τόσο εύκολα από τις αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης. 

«Κάπου κάποιοι μεθόδευσαν μια πορεία που δεν εξηγείται με την κοινή λογική» 

Η Margaret Bogenrief, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας χρηματοπιστωτικού συνδυασμού ACM Partners, δήλωσε στο RT: 

«Η Ευρωζώνη οδεύει προς μια βαθύτερη, εντονότερη και μη αντιμετωπίσιμη κρίση μέσα στο 2013. Και δεν διαφαίνονται πουθενά λύσεις στο πρόβλημά της. Δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθει η Ευρωζώνη σε αυτό που όλοι είχαμε συνηθίσει. Κάπου κάποιοι μεθόδευσαν μια πορεία που δεν εξηγείται με την κοινή λογική». 

Η Ελλάδα πρόκειται να εισπράξει άλλα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο μήνα, αλλά για ποιο σκοπό; Η Ελληνίδα βουλευτής πιστεύει ότι ούτε το τεράστιο αυτό ποσό θα έχει κάποιο αποτέλεσμα: 


«Κανονικά θα έπρεπε να αποπληρώνουμε το χρέος μας, αλλά όλα τα ποσά που εισπράττει η Ελλάδα επιστρέφουν εκεί από όπου προήλθαν: στο εξωτερικό».

Τον Ιανουάριο, έγιναν και νέες περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων και των υπαλλήλων, για να μην αναφέρουμε την συνεχιζόμενη επιβολή φόρων και τις διαδοχικές αυξήσεις στο ρεύμα, το νερό και άλλα.

Τα κύματα αυξήσεων και φοροεπιδρομών προκαλούν όλο και νέα μαζικά κύματα διαδηλώσεων στην ταλαίπωρη αυτή χώρα, που νιώθει πλέον με τον εντονότερο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της συστημικής κρίσης.