Ψάρι στα κάρβουνα με άρωμα εσπεριδοειδών
Συνταγή για 4 άτομα
Από το: xs-recipes.com
Υλικά:
4 ολόκληρα ψάρια, περίπου 350-450γρ. το καθένα, καθαρισμένο από εντόσθια και λέπια
1 μεγάλο λεμόνι
1 μεγάλο πορτοκάλι
1 μέτριο βολβό φινόκιου, χοντροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, χοντροκομμένα
3 κουταλιές της σούπας κάππαρη, στραγγισμένο
2 μεγάλες χούφτες ψιλοκομμένων ανάμικτων φρέσκων αρωματικών - μαϊντανό, άνηθο, εστραγκόν, βασιλικό
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σπάγκο κατάλληλο για μαγειρική το οποίο μουλιάσαμε για μία ώρα μέσα σε κρύο νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα και έξω, και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Παίρνουμε το ξύσμα από το μισό λεμόνι και το μισό πορτοκάλι και κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Τοποθετούμε το ξύσμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το φινόκιο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την κάπαρη, τα αρωματικά, μια καλή δόση ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύουμε τα υλικά στον επεξεργαστή για 1 περίπου λεπτό μέχρι να είναι πλέον λεπτοκομμένα.
Γεμίζουμε με το μίγμα το εσωτερικό των ψαριών και σφραγίζουμε το κάθε ένα με 3-4 φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού. Με τον βρεγμένο σπάγκο δένουμε τις φέτες των φρούτων σφικτά γύρω από το ψάρι φροντίζοντας να μην χάσουμε την γέμιση. Κόβουμε τυχόν περιττό σπάγκο και αραδιάζουμε τα ψάρια σε μία πιατέλα. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα ψάρια και στις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι.
Για καλύτερο αποτέλεσμα γεύσης τοποθετούμε τα ψάρια στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να απορροφήσουν τα αρώματα. Αν δεν έχουμε χρόνο τοποθετούμε τα ψάρια απευθείας στα κάρβουνα.
Ψήνουμε τα ψάρια μας στα κάρβουνα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά. Σερβίρουμε αμέσως τα ψάρια μόλις τα κατεβάσουμε από τα κάρβουνα μαζί με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!
Συνταγή για 4 άτομα
Από το: xs-recipes.com
Υλικά:
4 ολόκληρα ψάρια, περίπου 350-450γρ. το καθένα, καθαρισμένο από εντόσθια και λέπια
1 μεγάλο λεμόνι
1 μεγάλο πορτοκάλι
1 μέτριο βολβό φινόκιου, χοντροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, χοντροκομμένα
3 κουταλιές της σούπας κάππαρη, στραγγισμένο
2 μεγάλες χούφτες ψιλοκομμένων ανάμικτων φρέσκων αρωματικών - μαϊντανό, άνηθο, εστραγκόν, βασιλικό
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σπάγκο κατάλληλο για μαγειρική το οποίο μουλιάσαμε για μία ώρα μέσα σε κρύο νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα και έξω, και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Παίρνουμε το ξύσμα από το μισό λεμόνι και το μισό πορτοκάλι και κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Τοποθετούμε το ξύσμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το φινόκιο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την κάπαρη, τα αρωματικά, μια καλή δόση ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύουμε τα υλικά στον επεξεργαστή για 1 περίπου λεπτό μέχρι να είναι πλέον λεπτοκομμένα.
Γεμίζουμε με το μίγμα το εσωτερικό των ψαριών και σφραγίζουμε το κάθε ένα με 3-4 φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού. Με τον βρεγμένο σπάγκο δένουμε τις φέτες των φρούτων σφικτά γύρω από το ψάρι φροντίζοντας να μην χάσουμε την γέμιση. Κόβουμε τυχόν περιττό σπάγκο και αραδιάζουμε τα ψάρια σε μία πιατέλα. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα ψάρια και στις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι.
Για καλύτερο αποτέλεσμα γεύσης τοποθετούμε τα ψάρια στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να απορροφήσουν τα αρώματα. Αν δεν έχουμε χρόνο τοποθετούμε τα ψάρια απευθείας στα κάρβουνα.
Ψήνουμε τα ψάρια μας στα κάρβουνα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά. Σερβίρουμε αμέσως τα ψάρια μόλις τα κατεβάσουμε από τα κάρβουνα μαζί με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!