ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κουμπάρε, οι ηλίθιοι κόψανε τα @ρχίƍι@ τους!


Γράφει ο Δευκαλίων

Μόλις στον χθεσινό Δευκαλίωνα χαρακτηρίσαμε την απόφαση του Διευθυντηρίου της Ε.Ε. για κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο ως το μοιραίο λάθος του δολοφόνου. Και πάλι η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε τον άσημο και ταπεινό Δευκαλίωνα.

Λίγες μόνο ώρες πριν γραφτεί η στήλη
, το επενδυτικό Fund Pimco δημοσίευσε την θέση του για το πρόβλημα της Κύπρου. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά τι και ποιο είναι το επενδυτικό Fund, με την επωνυμία Pimco. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό Fund παγκοσμίως, με ενεργητικό που έφτασε μέσα στο 2012 αισίως στα 2 τρις δολάρια.

Είναι το ίδιο Fund που μίλησε δημόσια για εξαναγκαστικό «κούρεμα» του Ελληνικού δημόσιου χρέους όταν στην πατρίδα μας οι κηπουρό-Αθανασάκηδες αποκαλούσαν...
περίπου προδότες όσους υποστήριζαν παρόμοιες απόψεις.

Φυσικά στο τέλος έγινε αυτό που είπε το Pimco, το αφεντικό του παγκόσμιου καπιταλισμού. Διότι τίποτε στην ζωή δεν είναι τυχαίο. Δεν έγινε λοιπόν τυχαία το Pimco μεγαλύτερο επενδυτικό Fund παγκοσμίως. Στα think tank του Pimco γίνεται η καλύτερη ανάλυση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και διαμορφώνονται οι καλύτερες και πιο προσοδοφόρες επενδυτικές τακτικές. Γι’ αυτό και οι επενδυτές παγκοσμίως  επενδύουν τα χρήματα τους με τόσο φανατισμό στα χαρτοφυλάκια του συγκεκριμένου Fund.

Για το πρόβλημα της Κύπρου το Pimco είχε από πολύ καιρό πριν τοποθετηθεί. 
Είχε σαφέστατη θέση για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων που απαιτούνταν για την επανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών. Η θέση του Pimco ήταν σαφώς διαφορετική από την άποψη της τρόικα. Οι αναλυτές του Pimco μίλησαν τότε για σαφώς μικρότερα ποσά. Τέλος πάντων αυτά σήμερα είναι ιστορία.

Σήμερα το Pimco
 είπε το αυτονόητο: “Όλο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς”!

Κι επειδή 
ακριβώς η απόφαση της ΕΕ δεν διασφαλίζει τις καταθέσεις, το Pimco αποφασίζει να αποσυρθεί από το ευρώ γιατί δεν το θεωρεί ακόμα τέλειο αποταμιευτικό νόμισμα.

Η στήλη μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα της άρνησης της Κυπριακής Βουλής. Ο λόγος; Δεν γνωρίζει εάν το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής συνοδεύεται από μία επεξεργασμένη αντιμνημονιακή πολιτική. Εάν παρ’ ελπίδα δεν υπάρχει επεξεργασμένη αντιμνημονιακή πολιτική, τότε το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής είναι καθαρά τυχοδιωκτική ενέργεια. Ο καιρός θα δείξει. Προς το παρόν παρακολουθούμε, ευχόμενοι ευόδωση και επιτυχία του Κυπριακού αγώνα.

Αντιθέτως η στήλη τοποθετείται συνεχώς πάνω στην απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίζοντας την μοιραίο λάθος για την πορεία του ευρώ. Και σήμερα έρχεται το μεγαλύτερο Fund παγκοσμίως να συμφωνήσει με την στήλη που χαρακτήρισε μόλις εχθές την απόφαση της ΕΕ μοιραίο λάθος του δολοφόνου.

Για τον Κύπριο φίλο Ανδρέα Λ. σας μίλησα μόλις προχθές (Δευκαλίων, 18 Μαρτίου). Σήμερα θα επανέρθουμε στην ίδια λογική για να αξιολογήσουμε το μυαλό των μνημονιακών και τις επιπτώσεις που θα έχει στο ευρώ η απόφαση τους για κούρεμα των καταθέσεων…
Κουμπάρε, οι ηλίθιοι κόψανε τα @ρχίƍι@ τους!