ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η σωστή διατροφή για τις παθήσεις των νεφρών


Οι νεφροί μπορούν να χαρακτηρισθούν ως οι φύλακες της διατροφικής ισορροπίας και υγείας του οργανισμού.
Σχετικές Πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σπυριδούλα Νταφλάκη Διαιτολόγος –Διατροφολόγος. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η διατήρηση της ομοιόστασης των υγρών του σώματος, την προστασία των θρεπτικών στοιχείων και του νερού και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Όταν το αίμα που προέρχεται απ’ όλα τα μέρη του σώματος, περνάει από τους νεφρούς, αυτοί το καθαρίζουν και κρατούν τις ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός (όπως το αλάτι, τη ζάχαρη κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες και το νερό που περισσεύει. Το νερό και οι άχρηστες ουσίες του οργανισμού που αποβάλλονται από τους νεφρούς αποτελούν τα ούρα.

Σε παθήσεις των νεφρών, η ικανότητα που έχουν οι νεφροί να καθαρίζουν το αίμα, σιγά – σιγά μειώνεται με αποτέλεσμα τελικά να μαζεύονται στον οργανισμό άχρηστες ουσίες. Η κύρια πηγή των ουσιών αυτών είναι από τις τροφές και κυρίως τα λευκώματα. Έτσι όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στους νεφρούς και αυτοί δεν μπορούν να απομακρύνουν όλες τις άχρηστες ουσίες, εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να μειώσουμε την παραγωγή τους μέσω της δίαιτας, δημιουργώντας λιγότερες άχρηστες ουσίες μέσα στον οργανισμό.

Ο νεφρολόγος και ο διαιτολόγος, μπορεί να βοηθήσουν ώστε η δίαιτα σας να είναι εξατομικευμένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, ειδική για τις ανάγκες σας. Όσο η νεφρική λειτουργία μειώνεται, πολλές ουσίες της τροφής, όπως το αλάτι, το νερό, ο φώσφορος, το κάλιο και τα προϊόντα μεταβολισμού των λευκωμάτων που είναι άχρηστα, μαζεύονται στον οργανισμό σας. Έτσι με μία σωστή δίαιτα, χρειάζεται να υπολογίζει κανείς το τι τρώει (είδος και ποσότητα) και την προσαρμόζει στο βαθμό της νεφρικής λειτουργίας, στη δυνατότητα δηλαδή που έχουν οι νεφροί να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα που θα προκύψουν από την κατανάλωση των τροφών αυτών.

Γενικά πρέπει να προσέχουμε πολύ τροφές :

· Πλούσιες σε νάτριο: τυρί, μαργαρίνη και βούτυρο (αλατισμένα), κονσέρβες, θαλασσινά (στρείδια, μύδια, καβούρια), κρεατόπιτες, συντηρημένα μανιτάρια, φασολάκια, πολτός και σάλτσα τομάτας, τουρσί, κύβοι σούπας, σούπες σε σκόνη, κρεμμύδι, αλάτι, αλατισμένα κράκερς, ξηροί καρποί, πατατάκια και οποιαδήποτε αλατισμένα σνάκς, σόδα φαγητού, φακές, ξερά φασόλια, μπιζέλια, σόγια, παντζάρι, σέλινο, σπανάκι, λαχανίδες κ.α.

· Πλούσιες σε κάλιο: σπανάκι, μανιτάρια, ξερά κουκιά, γλυκιά πατάτα, πατάτα σε πουρέ, τομάτα, σάλτσα τομάτας, μπανάνα, φρέσκο ροδάκινο, βερίκοκο, αβοκάντο, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, γκρέϊπφρούτ, δαμάσκηνο, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα, και κυρίως μπύρα, κρασί, λικέρ, τσάι, γάλα (εβαπορέ ή συμπυκνωμένο), σοκολάτα, ρόφημα σοκολάτας, παγωτό κ.α. Τα λαχανικά καλό είναι να τα βράζουμε καλά και να πετάμε το ζουμί τους με αποτέλεσμα να φεύγει το περισσότερο κάλιο.

· Πλούσιες σε φώσφορο: κρέας, ψάρια, πουλερικά, συκώτι, νεφροί, τυρί, γιαούρτι, γάλα, αυγά, αυγοτάραχο, ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας, φακές, κουκιά, ψωμί ολικής άλεσης γκοφρέτες, σοκολάτα, κακάο κ.α.