ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οι κακοποιημένες γυναίκες μπορεί να γεννήσουν αυτιστικά παιδιά


Όσο παράξενο και εάν ακούγεται, μια έρευνα επιστημόνων από το Χάρβαρντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια γυναίκα που κακοποιήθηκε...
στην παιδική της ηλικία έχει αυξημένες πιθανότητες να γεννήσει αυτιστικό παιδί. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στον κόσμο που σχετίζει την γυναικεία κακοποίηση με τη γέννηση ενός αυτιστικού παιδιού. Το πως συμβαίνει αυτό διαβάστε το αμέσως...

Η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Αντρέα Ρόμπερτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό «JAMA Psychiatry» διαπίστωσε ότι η σχέση της μητέρας με το παιδί είναι τόσο ισχυρή σε σημείο μάλιστα όταν η μητέρα έχει κακοποιηθεί, να έχει πιθανότητες το παιδί της να γεννηθεί με αυτισμό.
Οι ερευνητές μελέτησαν και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης, είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να κάνουν πιο ανθυγιεινή ζωή, να έχουν διαβήτη και να γεννούν πρόωρα μωρά, να διαθέτουν δηλαδή όλους εκείνους τους αρνητικούς παράγοντες που επιδρούν βλαβερά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος του αυτισμού.
Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 55.000 γυναίκες και βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός παιδικής κακοποίησης της (μελλοντικής) μητέρας τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος αυτισμού για το παιδί της. Και όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τόσο την σεξουαλική τη σωματική τη συναισθηματική ακόμη και τη λεκτική βία που υπέστη ως παιδί, η μητέρα. Οι αριθμοί έδειξαν ότι 2 στις 100 γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί βάναυσα σαν παιδιά είχαν μέχρι και 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί.
Πάντως η καθηγήτρια Αντρέα Ρόμπερτς τονίζει ότι: “ακόμα και σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο μία στις 50 γυναίκες γεννά παιδί με αυτισμό, γεγονός που δείχνει τη σπανιότητα της πάθησης.
tromaktiko.gr