ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συναγερμός για τη νέα γρίπη


Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την επανεμφάνιση ενός νέου διαφορετικού τύπου ιού της γρίπης των πτηνών. 
Ειδικότερα στις 31 Μαρτίου... οι Υγειονομικές Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους γρίπης σε τρεις σοβαρά ασθενείς σε 2 επαρχίες της Κίνας. Πρόκειται για νέο τύπο ιού της γρίπης των πτηνών τον Α(Η7Ν9).

Τα δυο πρώτα κλινικά περιστατικά σε ανθρώπους αφορούν άνδρες κατοίκους της Σαγκάης ηλικίας 27 και 87 χρονών που αρρώστησαν από τα μέσα έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2013 και είχαν θανατηφόρο κατάληξη. Το τρίτο περιστατικό εμφανίστηκε στην περιοχή Ανούι (Anhui) και αφορούσε γυναίκα 35 ετών που ασθένησε στις 9 Μαρτίου και νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.
Τα τρία περιστατικά παρουσιάστηκαν με οξύ εμπύρετο, βήχα και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από 5 με 7 μέρες οι ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Σε σχολαστικούς ελέγχους όσων έχουν επισκεφθεί την Κίνα και εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, καλεί τους γιατρούς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και τηνν Έλενα Μπρέγιαννη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσαγκρής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Έλληνες επιδημιολόγους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λοιμώξεων, θεωρεί ότι η ανακάλυψη του νέου ιού στην Κίνα είναι ένα σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανά χαμηλός αλλά δεν μπορεί ν' αποκλειστεί.

Αθήνα9,84