ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

AΠΙΣΤΕΥΤΟ -> Εκαναν μόνιμο συμβασιούχο ...79 ετών


Μετέτρεψαν τη σύμβασή του σε αορίστου χρόνου και ο εν λόγω υπάλληλος είναι 79 ετών! Μόνο με έντονη την αίσθηση του χιούμορ θα μπορούσε να δει κανείς τη συγκεκριμένη περίπτωση του συμβασιούχου, που ενώ γεννήθηκε το 1934... διορίστηκε το 2004, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων, όντας στην πρώτη του νιότη, δηλαδή 70 ετών!

Ασήμαντη λεπτομέρεια... το γεγονός ότι την περίοδο του διορισμού του είχε ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο ηλικίας για διορισμό στο Δημόσιο, αλλά ως φαίνεται αυτό...
ποτέ δεν απασχόλησε κανέναν...

Από τότε και μέχρι το 2010 έκανε διαδοχικές συμβάσεις έργου, ενώ κέρδισε μαζί με άλλους συμβασιούχους αγωγή που υπέβαλαν όλοι τους τον Αύγουστο του 2010 ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τριάμισι χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής και αφού είχαν χάσει προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, τους κάνει «αορίστου χρόνου» και μάλιστα τους επιδικάζει μισθούς υπερημερίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Μαζί τους και ο παππούς, που στο μεταξύ είχε σβήσει τα 79 κεράκια στην αναμονή της δικαστικής απόφασης... και είναι σίγουρα ο γηραιότερος υπάλληλος στη χώρα, αλλά ίσως και στην ΕΕ.

Με λίγα λόγια, ενώ δεν είχαν εργαστεί επί μακρόν ούτε ο 79χρονος αλλά ούτε και οι άλλοι, πληρώθηκαν σαν να ήταν στην υπηρεσία τους, απνευστί!

Αυτά και άλλα παράδοξα, που καταγράφονται καθημερινά στα «γκισέ του ελληνικού Δημοσίου», θα επιχειρήσει ξανά να επιλύσει η κυβέρνηση, αμέσως μετά το Πάσχα.

Καταργείται το ιδιότυπο ισχύον καθεστώς της «δικαστικής προστασίας» και η δικαιοσύνη θα είναι αναγκασμένη να εκδικάζει τις υποθέσεις των συμβασιούχων που προσέρχονται αιτούμενοι την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε διάστημα 6-9 μηνών, αποκλειστικά. Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού θα απολύονται αυτοδικαίως. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικάζεται εντός εννέα μηνών.

Η νέα διάταξη έρχεται να βάλει τάξη σε ένα ασύδοτο τοπίο και φρένο σε παράλογα περιστατικά που αφθονούν στο Δημόσιο. Τα προηγούμενα χρόνια, γύρω από αυτό είχε στηθεί μια «βιομηχανία», η οποία επέτρεπε την επιστροφή στην εργασία των εργαζομένων, κυρίως στο Δημόσιο, οι οποίοι είχαν κερδίσει προσωρινές διαταγές αλλά περίμεναν μήνες ή και χρόνια προκειμένου να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η νέα ρύθμιση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ «το περιεχόμενό της μάλλον θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη χρονική επίσπευση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έπονται των προσωρινών διαταγών και πολλές φορές διαρκούν αρκετά χρόνια.

Περίπου 10.000 υπαλλήλους φαίνεται να αφορά αυτή η διάταξη, καθώς σε τόσους υπολογίζονται όσοι κρατούν θέσεις με προσωρινές διαταγές. Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, μόνο στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολούνται και μισθοδοτούνται βάσει προσωρινών διαταγών που θα ισχύσουν πιθανώς για 4-5 χρόνια, δηλαδή μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους.

Πανελλαδικά ο σχετικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 10.000.

Η... δικαίωση
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι οι συμβασιούχοι λίγο πριν από τη λήξη της σύμβασής τους πήγαιναν στα δικαστήρια και ζητούσαν να παραμείνουν στη θέση τους. Μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, συνήθως περνούσαν χρόνια και έως τότε παρέμεναν στις θέσεις τους και φυσικά πληρώνονταν. Οι συμβασιούχοι, εκμεταλλευόμενοι την παρατεταμένη χρονική ισχύ των προσωρινών διαταγών, όταν τελικώς συζητείται η κύρια προσφυγή τους στα δικαστήρια διεκδικούν μονιμοποίηση, λέγοντας ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αυτή η όλη κατάσταση και η προσπάθεια ανατροπής της έφερε προ ημερών, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, δύο υπουργούς της κυβέρνησης στα όρια! Οι δύο υπουργοί που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, οι κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης, ύστερα από διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πολυνομοσχέδιο, κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια.

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του, ακόμη και αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση που η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξαρχής εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη διάταξη Μανιτάκη και διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να την υπογράψει, ούτε θα δεχόταν να περάσει χωρίς τη δική του υπογραφή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συνυπογράψει τη διάταξη με την οποία άνοιγε ο δρόμος για την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά παρέμεναν στις θέσεις τους έπειτα από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Βίβιαν Μπενέκου από το ΕΘΝΟΣ