ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το γονίδιο της ημικρανίας


Επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που εμπλέκεται στις ημικρανίες. Η καινούργια γενετική ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει...
σε καλύτερες θεραπείες για τα εκατομμύρια των ατόμων που υποφέρουν από τους επώδυνους αυτούς πονοκεφάλους.

Μελέτη σε δύο οικογένειες

Το γονίδιο εντοπίστηκε μετά από μελέτη του γονιδιακού προφίλ δύο οικογενειών στις οποίες υπήρχαν μέλη που έπασχαν από ημικρανίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ένα κοινό γενετικό ελάττωμα στα άτομα με ημικρανία και των δύο οικογενειών.

Στη συνέχεια, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό γονίδιο αποτελεί «κλειδί» για την εμφάνιση ημικρανιών, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία προκάλεσαν το ίδιο ακριβώς γενετικό ελάττωμα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Λούις Πτάτσεκ «προφανώς δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον πονοκέφαλο σε ένα ποντίκι, μπορούμε όμως να μετρήσουμε άλλα συμπτώματα στα πειραματόζωα που πάνε ‘πακέτο’ με την ημικρανία».

Εμφάνιση των συνοδών συμπτωμάτων

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με το γενετικό ελάττωμα ήταν πολύ ευαίσθητα στον πόνο, στο άγγιγμα, στους ήχους και στο φως, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άτομα που πάσχουν από ημικρανία. Εμφάνιζαν επίσης ένα μοτίβο εγκεφαλικών κυμάτων το οποίο συνδέεται με τις οπτικές διαταραχές οι οποίες προηγούνται της ημικρανίας (όπως λάμψεις).

Η λήψη φαρμάκων ενάντια στις ημικρανίες φάνηκε να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων στα ποντίκια, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Προς καλύτερες θεραπείες

Ο καθηγητής Πτάτσεκ σημείωσε ότι ο εντοπισμός του γονιδίου που ονομάζεται κινάση 1δ της καζεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα «βοηθούν μόνο κάποιους ασθενείς, κάποιες φορές. Το γονίδιο που εντοπίσαμε είναι το πρώτο οι μεταλλάξεις του οποίου έχει φανεί ότι προκαλούν μια πολύ τυπική μορφή ημικρανίας. Με αυτή τη μελέτη ρίχνουμε μια πρώτη ματιά σε ένα ‘μαύρο κουτί’ το οποίο μας είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Οσο περισσότερο κατανοούμε το γενετικό υπόβαθρο των ημικρανιών, τόσο καλύτερες θεραπείες θα μπορούμε να αναπτύξουμε. Η ανάγκη για καινούργιες θεραπείες ενάντια στις ημικρανίες είναι τεράστια».

Φως στη σχέση ύπνου και ημικρανιών

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου το οποίο επίσης εμπλέκεται στον έλεγχο του ύπνου θα ρίξει φως και στη σχέση μεταξύ των ωρών ύπνου και της εμφάνισης ημικρανιών.

Υπογραμμίζεται ότι οι ημικρανίες αποτελούν ένα σχετικώς παραγνωρισμένο αλλά μείζον πρόβλημα υγείας. «Πλήττουν» μια στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκονται μέσα στη λίστα με τα 20 σημαντικότερα προβλήματα υγείας που στερούν ποιότητα ζωής από τον πληθυσμό.