ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Χίος -> Ρουκετοπόλεμος 2013: Εντυπωσιακός και επιτέλους οργανωμένος (ΒΙΝΤΕΟ)



Με τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών να είναι στραμμένα στον Βροντάδο πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου που αποτέλεσε ιδιαίτερο πόλο έλξης για τουρίστες κυρίως από τη γειτονική Τουρκία.

Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμου κάλυψαν το φαντασμαγορικό έθιμο που για πρώτη φορά μεταδόθηκε live μέσω webcam από το Αίπος.

Το έθιμο διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πλην μίας μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε...
σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα σε Άγιο Μάρκο και Παναγία Ερυθιανή με αποτέλεσμα οι ρίψεις ρουκετών να σταματήσουν για περίπου 20 λεπτά.

Κλειδί πάντως για την ασφάλεια της διεξαγωγής του εθίμου αποτέλεσε ο μειωμένος αριθμός ρουκετών αφού φέτος υπολογίστηκε ότι και από τις δύο ενορίες έπεσαν περί τις 100.000 ρουκέτες όταν πέρυσι ήταν 180.000. Εκτός αυτού η ενδοσυνεννόηση των αντίπαλων συνεργείων αλλά και η παρουσία των εθελοντών  πυροσβεστών αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για τους διοργανωτές.

Επιπλέον η πρωτοβουλία της Δ.Ε. Ομηρούπολης να χρησιμοποιήσεις τη δημοτική συγκοινωνία αλλά και τα οχήματα του ΝΟΧ και της ΠΕΚΕΒ για να μεταφέρει κόσμο από την πόλη της Χίου στα σημεία θέασης, βοήθησε στο έπακρο ώστε να αποφευχθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Από politischios

Ρουκετοπόλεμος 2013
Θανάσης Χατζηστρατής

Το έθιμο των ρουκετών (Ρουκετοπόλεμος) στον Βροντάδο  
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχή Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσε το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα "σουρντάδα" παλαιότερων εποχών. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτη, με ισχυρότατες εκρήξεις. Το 1889 οι Τούρκοι έκαμαν κατάσχεση στα κανονάκια, επειδή φοβούνταν μήπως ο εορτασμός του Πάσχα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μήνες πριν από τη Μεγάλη Νύχτα της Ανάστασης. Μεγάλοι και μικροί που ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς. Μετά τα Χριστούγεννα, και πλησιάζοντας προς το Πάσχα, όλοι έχουμε δει κατάμαυρους από το κάρβουνο νεαρούς να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Μεγάλοι μάστορες στην κατασκευή ήταν ο Θεόδωρος Καλαγκιάς του Σίμου με τις "γαλλικές" του ρουκέτες, ο Σίμος Καλαγκιάς του Θεοδώρου με τις "φιδίσιες" του, ο Σίμος Αθηναίος του Ζαννή, ο Διάκος της Παναγίας Ερυθιανής, Σωτήρης Αγγελίδης, ο Μάρκος Μπουγιούκας και πολλοί άλλοι. 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Α.Π.Π.) του Δήμου Ομηρούπολης, στην προσπάθεια του να διατηρηθεί το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου μεταξύ των δύο εκκλησιών, Παναγίας Ερυθιανής και Αγίου Μάρκου ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ανέλαβε, σε συνεργασία με τα συνεργεία κατασκευής ρουκετών, πρωτοβουλία για την όσο το δυνατό ασφαλή διεξαγωγή του εθίμου. Έτσι συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
   
     Να καθιερωθούν με ακρίβεια οι θέσεις αφετηρίας ρίψης των ρουκετών
    Να υπάρχουν άτομα στις εισόδους των δύο περιοχών που θα δίνουν οδηγίες στον κόσμο για ασφαλή διέλευση Οι ρίψεις να γίνονται σε συμφωνημένες και καθορισμένες ώρες με διακοπές από 10:30 μ.μ. - 10:50 μ.μ. και 12:30 π.μ. - 12:45 π.μ. για την ακίνδυνη πρόσβαση των πιστών στις εκκλησίες
    Οι χώροι που εργάζονται τα συνεργεία να έχουν δύο τουλάχιστον εξόδους και να διαθέτουν πυροσβεστήρα
    Οι συμμετέχοντες να είναι αυτοπειθαρχημένοι, να μην καπνίζουν και να απομακρύνουν τους απείθαρχους και όσους αθετούν συμφωνίες
    Να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες και οχήματα της πυροσβεστικής, έτοιμα για δράση
    Να φροντίζουν ώστε οι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι για πυροσβεστικά οχήματα κάτω από τις δύο εκκλησίες
    Κάθε συνεργείο να ορίσει κάποιον που θα επιβλέπει για την σωστή τήρηση των κανόνων
    Να δεσμευτούν όλοι ότι το υλικό παρασκευής θα παραμείνει το ίδιο όπως παλαιότερα και δεν θα περιέχει πρόσθετα (υλικό φωτοβολίδας). Επίσης ο αριθμός των ρουκετών να περιοριστεί σε ένα λογικό όριο.
    Να «ντυθούν» οι ναοί και οι γειτονικές οικίες με ισχυρά μεταλλικά πλέγματα.
    Να εκδοθεί και να διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο.

Από chiosnet