ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

87η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Η Εμποροπανήγυρης Αιγινίου ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Αν. και Βορ. Θράκης (Αν. Ρωμυλία) και της Μ. Ασίας φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις τους, το πανηγύρι της πατρίδας τους που γινόταν στις 14 Σεπτεμβρίου. Έτσι το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να γίνει στο χωριό μια Εμποροπανήγυρης ένα κοινώς αποκαλούμενο «παζάρι». Μετά από τις διαβουλεύσεις εκδόθηκε η σχετική άδεια της ιδρύσεως της Εμποροπανήγυρης,
Η είδηση εξαπλώθηκε παντού, άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή της εμποροπανήγυρης ήταν ζωοπανήγυρη και έφτασε με την πάροδο του χρόνου στη σημερινή της μορφή  
Σήμερα λειτουργεί σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο περίπου 40 στρεμ. συγκεντρώνοντας πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη της Ελλάδα.
Οι αυτοσχέδιοι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια, οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μαγαζιά διαθέτουν και μουσική για να διασκεδάσουν τους μεγάλους φίλους μας, απολαμβάνοντας παραδοσιακές νοστιμιές. Πρόκειται για μία εικόνα που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στην τιμή του Τίμιου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, διατηρώντας την παράδοση των προγόνων μας.
Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Αιγίνιο, τις μέρες αυτές της Εμποροπανήγυρης, με θετικό πνεύμα παραμερίζοντας τις παραξενιές που μας έφερε ο καινούργιος γεμάτος άγχος τρόπος ζωής και να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα.
 
 Photo Hasapetis