ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σενάρια για πρόωρες εκλογές με συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

Σενάρια για πρόωρες εκλογές με συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου
Για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατέληξαν στην τελευταία τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, τα βασικότερα σενάρια είναι οι εκλογές να γίνουν είτε το Μάιο του 2014, είτε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του Α. Σαμαρά για εκλογές το φετινό Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός φέρεται να τις έχει απορρίψει οριστικά, εκτός και αν υπάρξει κάποιο "ατύχημα".
Εξαιρετικά κρίσιμες παράμετροι επίσης είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μετά τις γερμανικές εκλογές αλλά και η συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο που θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης άνοιξης.

Η συμφωνία Σαμαρά βασίζεται σε μια σειρά από σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές είναι τοπρωτογενές πλεόνασμα και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014.

Στις μεταβλητές συγκαταλέγεται η προσπάθεια που θα γίνει για νέα αναδιάρθρωση του χρέους, παράλληλα με τη συμφωνία για νέο δάνειο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβρη μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο "ατύχημα" ή κάποια κοινωνική "έκρηξη", που θα προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες σε χρόνο, που ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν.
Πηγή: Ελευθεροτυπία