ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στην τελική ευθεία η διαθεσιμότητα - αγκάθι οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπ. Παιδείας Αγκάθι οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας μετά την άρνηση για αξιολόγηση


Στην τελική ευθεία η διαθεσιμότητα - αγκάθι οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπ. Παιδείας
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου μπαίνουν σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού ...Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό.
Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να καμφθούν ορισμένα εμπόδια που έχουν ανακύψει ως προς τους αριθμητικούς στόχους κάποιων υπουργείων - όπως το Παιδείας - αλλά και να επικυρωθούν αλλαγές στο παρά πέντε ως προς τις κατηγορίες υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
«Υπάρχουν τροποποιήσεις στα σχέδια κάποιων υπουργείων, που αφορούν όχι τον αριθμό των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, αλλά τις κατηγορίες προσωπικού οι οποίες θα περιληφθούν στο καθεστώς», σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου.

Για παράδειγμα, αρχικώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε προσδιορίσει ότι στη διαθεσιμότητα θα τεθούν όσοι απασχολούνται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ τελικώς αποφασίστηκε να καταργηθούν άλλες θέσεις.

Ηδη, πάντως, μέχρι χθες είχαν αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς υπογραφή τα σχέδια κοινών αποφάσεων, που προέβλεπαν τις καταργήσεις ολόκληρων υπηρεσιών ή θέσεων για παράδειγμα από τα υπουργεία Μεταφορών, Εργασίας, Τουρισμού, Πολιτισμού ή Οικονομικών.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των σχετικών αποφάσεων θα προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού στην περίπτωση όπου προβλέπεται κατάργηση μεμονωμένων θέσεων ή η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του συνόλου του προσωπικού εάν καταργείται όλος ο κλάδος. Ετσι, στην περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου έχει επιλεγεί η απομάκρυνση όλων των περίπου 300 καθαριστριών μερικής απασχόλησης δεν θα απαιτηθεί αξιολόγηση και θα τεθούν αυτομάτως σε διαθεσιμότητα.
Αντιθέτως, στον ΕΟΤ, για παράδειγμα, όπου αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται για τη λειτουργία του περίπου 100 διοικητικοί υπάλληλοι, θα χρειαστεί να γίνει μοριοδότηση βάσει των κριτηρίων που έχουν οριστεί, δεδομένου ότι ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού είναι μεγαλύτερος.
Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί ο στόχος για 1.500 διαθεσίμους από τη δεξαμενή των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, μετά την άρνηση των πρυτανικών Αρχών να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων τους ώστε να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
Το υπουργείο Παιδείας αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ανταπόκριση από τις διοικήσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια.
Ο στόχος
Για την επίτευξη του στόχου διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων τον Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος έχει καλυφθεί από σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, απασχολούμενους στον χώρο της Υγείας και εκπαιδευτικούς τεχνικών λυκείων.

ΝΕΑ/ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ