ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αιφνιδίασε την κυβέρνηση και τα κόμματα η απόφαση


 Δυσφορία στους βουλευτές για το ασθενές κατηγορητήριο- Αμηχανία στην ΕΛΑΣ- Πηγές της κυβέρνησης: «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο. Πάνω απ' όλα το Σύνταγμα και ο νόμος»- Διαψεύδει ο Δένδιας τα σενάρια ότι παραιτείται- Διαβάστε τι λένε Κεδίκογλου, Σκουρλέτης, Κουβέλης, Πάγκαλος, Μιχελάκης, Χρυσόγονος

Αμηχανία και αιφνιδιασμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν τον επίσημο σχολιασμό της απόφασης, ενώ ανεπισήμως εκφράζουν σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως λένε, «λειτουργεί χωρίς κυβερνητικές επιρροές».

Μεταξύ, ωστόσο, στελεχών του κυβερνητικού χώρου, «φουντώνει» η κριτική διάθεση όσων, ήδη, από τις προηγούμενες μέρες σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες έκαναν λόγο για «βεβιασμένες ενέργειες» και «κατηγορητήριο που δεν είχε δεθεί», ενώ υποστήριζαν ότι «η κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να περάσει από κάτω».

Αντικείμενο κριτικής είναι και η αποκάλυψη της διαρροής στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων των στοιχείων του μάρτυρα που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας, γεγονός που αποδίδεται σε ασυγχώρητη προχειρότητα, η οποία θα βλάψει την έρευνα, καθώς «θα κλείσει στόματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν».

Σε όλα αυτά, πάντως, διατυπώνεται ισχυρός αντίλογος άλλων κυβερνητικών στελεχών, που θεωρούν ότι η απόφαση των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κατευθυνόμενης από την κυβέρνηση δίωξης».

Επισημαίνουν επίσης ότι η μη προφυλάκιση δεν οδηγεί στην απαλλαγή από την κατηγορία και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης δίνεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βουλευτές σε αυτή τη φάση αντιμετώπιζαν κατηγορίες μόνον για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, που είναι αυτόφωρο κακούργημα, καθώς για όλες τις άλλες έκνομες ενέργειες που εμπλέκονται θα πρέπει να αρθεί η βουλευτικής τους ασυλία. 

Κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν πάντως να αναφερθούν επισήμως στην απόφαση για τιυς τρεις βουλευτές και παρέπεμπαν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Αυτή η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι στο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το πώς θα χειριστούν πολιτικά το όλο ζήτημα.

Διαψεύδει ο Δένδιας τα σενάρια ότι παραιτείται

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδεται από συνεργάτες του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι δήθεν ο Νίκος Δένδιας σκέφτεται να υποβάλλει την παραίτησή του.

Οι φήμες ότι ο κ. Δένδιας σκέφτεται να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης διακινήθηκαν μετά την απόφαση εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της

Σκουρλέτης: Το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι είναι και αθώοι

Κουβέλης: Δεν υπήρξε νηφαλιότητα και ψυχραιμία

Πάγκαλος: Η απελευθέρωση των τριών χρυσαυγιτών δεν αποτελεί ένδειξη για την οριστική απαλλαγή τους

Τι λέει ο Μιχελάκης για την απελευθέρωση των τριών;
Δημητρακόπουλος: Δεν είναι νίκη της Χρυσής Αυγής, είναι νίκη της κυβέρνησης

Χρυσόγονος: Οι διωκτικές αρχές κινήθηκαν με κακότεχνο τρόπο
Παπαμιμίκος: Ο αγώνας εναντίον της βίας και του νεοναζισμού δεν σταματά