ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η «θεωρία των δύο άκρων» και τα σενάρια αντικατάστασης του Σαμαρά


 Ο Αντώνης Σαμαράς

“ Κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς συζητούν το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία πριν από τις εκλογές, με το Μέγαρο Μαξίμου να θωρακίζεται πίσω από τη "θεωρία των δύο άκρων". 

Σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού, πριν διενεργηθούν εκλογές, συζητείται σε κύκλους της Νέας Δημοκρατίας και της Κεντροδεξιάς ευρύτερα. Μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα πρώτα ονόματα, με το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου να είναι εκείνο το οποίο ακούγεται περισσότερο για τη θέση του επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη της Κεντροδεξιάς δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο της πρωθυπουργοποίησης κάποιου πρωτοκλασσάτου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένων των διαφωνιών που εκδηλώνονται όλο και πιο πολύ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας των χειρισμών και της γενικότερης "ακροδεξιάς υφής", στρατηγικής που χαράσσει το απομονωμένο πλέον Μέγαρο Μαξίμου. 

Η πρόσφατη εμπειρία έχει διδάξει το εξής: Οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί, όπως εξάλλου αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι αναλώσιμοι ή, όπως λέγεται, μίας "χρήσεως" και οι κυβερνήσεις τους ειδικού σκοπού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι σύμβουλοί του στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα σενάρια που αναφέρονται σε αλλαγή πρωθυπουργού πριν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, αποτελούν καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δέχονται πιεστικές εντολές από τους δανειστές και την τρόικα, σφυροκοπούνται αδιάκοπα από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα είχαν δεχθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έντονες πιέσεις από παράγοντες και κύκλους του εξωτερικού, οι οποίοι ήταν έντονα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι απλά τηρούσε μία ανεκτική στάση απέναντι στους ναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά τους έκλεινε και το μάτι και διέρρεε σενάρια εκλογικής συνεργασίας με την εγκληματική οργάνωση. 

Απομονωμένος  μέσα στο κυβερνών κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για νέο μνημόνιο αλά Σόιμπλε, το διεθνή παράγοντα που άσκησε έντονες πιέσεις για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" και τις εντεινόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης. Η απομόνωση οδήγησαν τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του να αναζητήσουν διέξοδο στην θεωρία των δύο άκρων, η οποία πέραν του ότι είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη για την δημοκρατική σταθερότητα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και εντός της Νέας Δημοκρατίας με κορυφαία στελέχη όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος να διαφωνούν έντονα και να επικρίνουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει διέξοδο στη θεωρία των δύο άκρων για να απαντήσει στα σενάρια της αποκαθήλωσης και αντικατάστασης του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ναυαρχίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη "Το Βήμα" έχει ήδη προδιαγράψει αυτή την επιλογή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Αναφέρει μάλιστα ότι στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η σχετική δήλωση Λαζαρίδη για τη θεωρία των δύο άκρων ήταν «πολιτικά εύστοχη και ιδιαίτερα πετυχημένη». Και αυτό γιατί εντάσσεται στην στρατηγική του να συντηρηθεί το «πολεμικό κλίμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ενεργοποιηθούν τα «δεξιά» και «αστικά» αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα μετά την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης, το πρωθυπουργικό περιβάλλον "σηκώνει" όλο και πιο πολύ τη "θεωρία των δύο άκρων" και θέτει διχαστικά διλήμματα προς τον ελληνικό λαό. 

Το βασικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η θεωρία των άκρων και το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού είναι δίδυμα αδερφάκια.



Periodista