Η γαλοπούλα είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές φούρνου καθώς κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πλούσια νοστιμιά της χρυσαφένιας πέτσας.
Η ψητή γαλοπούλα είναι από τις πρώτες επιλογές για ένα γιορτινό μενού παρόλα αυτά ενδείκνυται για μεγάλα τραπέζια και ζεστές παρέες.
Το ζητούμενο βέβαια σε αυτή την συνταγή είναι το τέλειο ψήσιμο το οποίο λίγοι πετυχαίνουν. Οι λεπτομέρειες κάνουν τον πρωταθλητή και η στεγνή γαλοπούλα δεν είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.
Επομένως σας παρουσιάζουμε 9 συμβουλές για να πετύχετε την πιο καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε δει ποτέ:
1. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ψήσετε τα μέλη της γαλοπούλας ξεχωριστά.
Αν το να παρουσιάσετε την ψημένη γαλοπούλα στο τραπέζι είναι από τις ξεχωριστές παραδόσεις της οικογένειάς σας, τότε αυτή η συμβουλή δεν σας ωφελεί πολύ. Αν από την άλλη σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, τότε να είσαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχετε το ψήσιμο της γαλοπούλας σας αν το λευκό από το σκούρο κρέας ψήνονται διαφορετικά.
2. Μην πλύνετε τη γαλοπούλα.
Το ίδιο ισχύει και για το κοτόπουλο. Αν νομίζετε ότι έτσι ξεπλένετε τα μικρόβια τότε κάνετε λάθος. Όλα τα μικρόβια πεθαίνουν μέσα στο φούρνο από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον το νερό θα χαλάσει τη γεύση της γαλοπούλας σας.
3. Μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ τη γαλοπούλα
Μαρινάρετε τη γαλοπούλα και αφήστε την στο ψυγείο όλο το βράδυ πριν από την ημέρα που θα την ψήσετε. Η γεύση θα βελτιωθεί πολύ, να είσαστε σίγουροι.
4. Πολύ σημαντικό είναι να προθερμάνετε καλά το φούρνο σας.
Εφόσον πρόκειται να ψήσετε κάτι ογκώδες, ο φούρνος πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος. Αν προθερμάνετε το φούρνο σας σίγουρα θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι αν ανεβάσετε τη θερμοκρασία για περίπου 20 με 30 λεπτά έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και ύστερα να εισάγετε το ταψί σας.
5. Μην ψήσετε τη γαλοπούλα μαζί με τη γέμιση.
Η «άδεια» γαλοπούλα ψήνεται πολύ καλύτερα και ομοιόμορφα από τη γαλοπούλα με γέμιση. Άλλωστε αν τα ψήσετε ξεχωριστά, μπορείτε πάντα να τα σερβίρετε μαζί στο τέλος.
6. Η σάλτσα είναι από τα πιο βασικά στοιχεία.
Μετά το ψήσιμο, περιχύσετε την γαλοπούλα σας με σάλτσα κι έτσι η τραγανή πέτσα θα αποκτήσει πολύ καλύτερη γεύση και το κρέας σας δεν θα είναι στεγνό.
7. Χρησιμοποιήστε το τεστ των τεσσάρων σημείων για να «τσεκάρετε» τη γαλοπούλα σας.
Η παλιά μέθοδος λέει να χαράζετε τέσσερα μέρη στη γαλοπούλα, στα μπούτια και το στήθος για να ελέγχετε τη θερμοκρασία – με θερμόμετρο φούρνου – και το ψήσιμο.
8. Αφήστε τη γαλοπούλα να «ξεκουραστεί» μετά τη ψήσιμο.
Αφού βγάλετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, πρέπει να αντισταθείτε στην ακαταμάχητη επιθυμία να σερβίρετε αμέσως το δημιούργημά σας. Με το να αφήσετε για λίγα λεπτά τη γαλοπούλα να κρυώσει, οι χυμοί θα καταλήξουν στα σωστά σημεία και το αποτέλεσμα θα είναι θεσπέσιο.
9. Κρατήστε τα αποφάγια χωρίς γέμιση ή πέτσα.
Εξίσου γευστικά είναι τα σάντουιτς που δημιουργούνται τις επόμενες ημέρες από τη γαλοπούλα που περίσσεψε. Μην ξεχνάτε τη μανία του Ρος από τα Φιλαράκια στο επεισόδιο «The one with the sandwich». Τόση γευστική ηδονή... αρρωσταίνει.