ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να... διαγράψουν τους άντρες

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να... διαγράψουν τους άντρες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης κατόρθωσαν να διαγράψουν το απόλυτο σύμβολο του ανδρισμού: το χρωμόσωμα Υ, που καθορίζει εάν ένας άνθρωπος θα γεννηθεί άντρας ή γυναίκα.

Οι επιστήμονες συμπύκνωσαν όλες τις γενετικές πληροφορίες που απαιτούνται για να γεννηθεί ένα αρσενικό ποντίκι σε μόλις δύο γονίδια.

Αυτά τα δύο γονίδια ήταν υπεραρκετά για να γεννηθούν αρσενικά ποντίκια, αν και ήταν απαραίτητη μια εξελιγμένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης, γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εύρημά τους μπορεί μια μέρα να συμβάλλει στην τεκνοποίηση ανδρών με σοβαρή υπογονιμότητα εξαιτίας βλαβών στο χρωμόσωμα Υ.

Το γενετικό υλικό (DNA) βρίσκεται στα χρωμοσώματα. Το χρωμόσωμα Υ είναι αυτό που ορίζει το ανδρικό φύλο, ενώ το χρωμόσωμα Χ αυτό που ορίζει το γυναικείο.

Κάθε άντρας διαθέτει ένα Υ και ένα Χ χρωμόσωμα, που έχει πάρει από τον πατέρα και από την μητέρα του αντίστοιχα, αλλά επειδή το Υ επικρατεί, γεννιέται άντρας. Κάθε γυναίκα διαθέτει δύο Χ χρωμοσώματα (ένα από κάθε γονιό) και γι’ αυτό είναι γυναίκα.

Στα ποντίκια, το χρωμόσωμα Υ φυσιολογικά διαθέτει 14 χαρακτηριστικά γονίδια, που υπάρχουν σε έως και 100 κόπιες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα αρσενικά ποντίκια, των οποίων το χρωμόσωμα Υ διέθετε μόλις δύο γονίδια. Τα ποντίκια μεγάλωσαν φυσιολογικά, ενώ απέκτησαν και απογόνους, παρότι εκ φύσεως έπασχαν από αζωοσπερμία (δεν παρήγαγαν σπερματοζωάρια).

Η αναπαραγωγή τους έγινε με τη βοήθεια μιας προηγμένης μορφής εξωσωματικής γονιμοποίησης που λέγεται έγχυση πυρήνων σπερματίδων σε ωοκύτταρα (round spermatid nuclei injection).

Κατ’ αυτήν λαμβάνονται απ’ ευθείας οι πρώιμες μορφές του σπέρματος (οι σπερματίδες) από τους όρχεις, για να γονιμοποιηθούν εν συνεχεία τα ωάρια.

Τα ποντικάκια που γεννήθηκαν με αυτή τη μέθοδο ήταν υγιή και με φυσιολογικό προσδόκιμο επιβιώσεως, γράφουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια δρ Μόνικα Γουάρντ και οι συνεργάτες της από το Ίδρυμα Έρευνας της Βιογένεσης (IBR) του πανεπιστημίου.

«Το χρωμόσωμα Υ είναι το σύμβολο του ανδρισμού», δήλωσε η δρ Γουάρντ. «Παρ’ όλα αυτά, δημιουργήσαμε ποντίκια με αζωοσπερμία που απέκτησαν υγιείς απογόνους, παρότι το χρωμόσωμα Υ τους περιορίστηκε σε δύο μόλις γονίδια».

Τα δύο γονίδια που άφησαν οι ερευνητές στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν το Sry που ενεργοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας αρσενικού εμβρύου και το Eif2s3y, το οποίο παίζει ρόλο στα πρώτα βήματα της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο η δρ Γουάρντ εκτίμησε ότι «είναι δυνατό να εξαλειφθεί το χρωμόσωμα Υ» εάν ο ρόλος αυτών των γονιδίων καταστεί δυνατό να αναπαραχθεί με άλλο τρόπο. Η αμερικανίδα επιστήμονας, όμως, παραδέχτηκε ότι ένα κόσμος δίχως άντρες θα ήταν «τρελός».

Σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, «η όλη έρευνα απέδειξε ότι έπειτα από τεράστιες διαγραφές στο χρωμόσωμα Υ είναι εφικτή η αναπαραγωγή, γεγονός που δίνει ελπίδες στους άντρες με βλάβες στο χρωμόσωμα Υ», πρόσθεσε.
Πηγή: tanea