ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Πάντα μοιάζει απίθανο μέχρι να συμβεί – Τα σοφότερα λόγια του Νέλσον Μαντέλα


ta-sofa-logia-tou-nelson-mandela2-570
Ο Νέλσον Ρολιλάχια Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νότιας Αφρικής γεννήθηκε το 1918 στην νότια Αφρική και πέθανε εχθές στις 20:50 στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μία ιστορική μορφή της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής με λαμπρό πνεύμα που έχει πει σοφά λόγια, τα οποία και θα σας παρουσιάσουμε.Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1918, ο Μαντέλα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Χέιρ και στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότεσραντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Παράλληλα εργαζόταν ως φύλακας σε χρυσωρυχείο και αργότερα ως μεσίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1944, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο και τον Γουόλτερ Σιζούλου, ίδρυσε τη νεολαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της οποίας ανέλαβε πρόεδρος το 1950. Με τον Τάμπο ίδρυσε και το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων της Νότιας Αφρικής, το 1952.
Το 1956 συνελήφθη και από τότε ξεκίνησε το μία ζωή γεμάτη συλλήψεις και αγώνες για την ισότητα. Ο Μαντέλα πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις του το καθεστώς του απαρχάιντ και κατάφερε να δημιουργήσει μία πολυφυλετική δημοκρατία.
Τα χρόνια που έζησε στη φυλακή και οι αγώνες του μέσα από αυτήν για την κατάργηση του απαρτχάιντ τον κατέστησαν έναν από τους διασημότερους πολιτικούς κρατούμενους της εποχής του και ηγέτη μυθικών διαστάσεων για εκατομμύρια μαύρους Νοτιοαφρικανούς αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς σε όλο τον κόσμο. Μετά από χρόνια στις φυλακές και ατελείωτους αγώνες, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε.
«Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (...) αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει», είχε γράψει ο ίδιος για την ημέρα που αποφυλακίστηκε.Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πει αρκετά σοφά λόγια σαν αυτά που ακολουθούν. Παρακάτω ακολουθεί μία συλλογή με τις σημαντικότερες φράσεις του οι οποίες σκιαγραφούν κατά κάποιο τρόπο την ζωή του αλλά και αποδεικνύουν την μοναδικότητα του ιδίου αλλά και του πνεύματος του.