ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, που χωρίς ντροπή ζητούν συμπαράσταση για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης, νομίζουν ότι δεν είναι ΠΛΗΡΩΣ συνένοχοι στο έγκλημα των διακοπών ηλεκτροδότησης; Νομίζουν ότι το "κάνω τη δουλειά μου" τους διαχωρίζει από τα δωσίλογα γερμανοτσογλάνια της ακροδεξιάς μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;


Ρεύμα με το κάρο


Διαβεβαιώνει η ΔΕΗ πως δεν πρόκειται να κοπεί κανενός το ρεύμα, την ίδια στιγμή που εκδίδει εντολές διακοπής! Μόνο για τη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους ανέρχεται καθημερινά στις 300, εκ των οποίων το 40% αφορά κατοικίες!
Που σημαίνει ότι η ΔΕΗ επιδίδεται σε μια φθηνή επικοινωνιακή πολιτική, στην προσπάθεια να πείσει ότι διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, λίγα μόλις 24ωρα μετά το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης.
Εκ των υστέρων για τη ΔΕΗ συσκέφθηκαν υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και αφού είχαν προηγηθεί το χτεσινό δημοσίευμα της «Ε» και η κοινωνική κατακραυγή. Ακολούθησαν αναφορές σε προστατευτικές διατάξεις για τους αδύναμους και διαβεβαιώσεις πως το ρεύμα δεν θα κοπεί χειμωνιάτικα και πως θα...
γίνουν επανασυνδέσεις όπου έχει διακοπεί.
Για να γίνουν, όμως, πράξη οι εξαγγελίες θα χρειαστεί ακόμη μία σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο για να συντονιστούν μεταξύ τους οι υπεύθυνοι και στη συνέχεια, με βάση το γραφειοκρατικό δόγμα, θα δημιουργηθούν και μερικές επιτροπές για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις! Ζήσε, Μαύρε μου, δηλαδή...
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία που δίνει ο Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είναι συντριπτικά και αποτυπώνουν μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με δεδομένο ότι ο χειμώνας μόλις μπήκε και ακολουθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με αυτά, μόνον φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν καταγραφεί το 2012, ενώ παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι, βέβαια, χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας της ΔΕΗ· αντιθέτως, δείχνουν δύο πράγματα που συμβολικά συνοψίζουν την εικόνα της Ελλάδας σήμερα, έπειτα από τρία χρόνια Μνημονίου.
Το πρώτο αφορά την πασιφανή αδυναμία όλο και περισσότερων νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στα οικονομικά βάρη της κάθε μέρας και στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Το δεύτερο, την απαξίωση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και της ίδιας της ζωής με ευθύνη της Πολιτείας.
Σε αυτές τις συνθήκες οι Ρομπέν των πριζών πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πάτρας, του Βόλου, που σπεύδουν σε βοήθεια όσων ξεπαγιάζουν, αποκαθιστώντας την ηλεκτρική σύνδεση, ίσως είναι λύση, διότι αν ο κόσμος περιμένει τη ΔΕΗ ο χειμώνας θα έχει περάσει. Μα είναι παράνομοι που εμπίπτουν στον κοινό Ποινικό Κώδικα, θα ισχυριστούν ορισμένοι. Οχι. Προστατεύουν τη ζωή, διασώζοντας κυριολεκτικά ανθρώπους από την αφόρητη παγωνιά, κάνοντας τη δουλειά που λογικά θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρώσει μια Πολιτεία που ζει για τους Πολίτες και όχι για τον εαυτό της.
Από enet, μέσω "Το Γρέκιsibila