ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τελεσίγραφο Άδωνι στους γιατρούς- Αν δεν σταματήσετε θα κλείσω τον ΕΟΠΥΥ όπως την ΕΡΤ

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐ. ÕÃÅÉÁÓ ÁÄÙÍÉ ÃÅÙÑÃÉÁÄÇ ÌÅ ÔÏÍ ÃÅÍÉÊÏ ÅÐÉÈÅÙÑÇÔÇ ÄÇÌÏÓÉÁÓ ÄÉÏÉÊÇÓÇÓ ËÅÁÍÄÑÏ ÑÁÊÉÍÔÆÇ--EUROKINISSI--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ
Τελειωμό δεν έχει η κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς καθώς ο υπουργός τους προειδοποίησε λέγοντας ότι έχουν ένα μήνα διορία για να σταματήσουν τις απεργίες ειδάλλως ο ΕΟΠΥΥ θα έχει την ίδια τύχη με την ΕΡΤ.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει αποφασισμένη να παίξει και το χαρτί του «ξαφνικού θανάτου» βάζοντας λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ, απολύοντας γιατρούς και επαναπροσλαμβάνοντας τους στον νέο φορέα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η κόντρα δεν έχει τελειωμό, οι ασφαλισμένοι παραμένουν «όμηροι» περιμένοντας τις εξελίξεις και βλέποντας τα ραντεβού τους να ακυρώνονται.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας εχθές από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους γιατρούς σε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι «βρέξει χιονίσει» η κινητικότητα θα γίνει ενώ τους έστειλε και τελεσίγραφο να σταματήσουν τις απεργίες αλλιώς ο οργανισμός θα κλείσει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο οργανισμός θα κλείσει οριστικά έπειτα από τρείς πράξεις:
- Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου όταν αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς από 200 σε 300 επισκέψεις
- Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου όταν ανοίγει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί σε συμβάσεις με όλους τους ιδιώτες γιατρούς
- Την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου όταν (αν το τελεσίγραφο Γεωργιάδη δε γίνει δεκτό από τους γιατρούς) μπαίνει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ και απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα μπορέσουν να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει την δημιουργία νέου Οργανισμού μέσα σε λίγες ημέρες. Ο νέος ΕΟΠΥΥ θα ονομάζεται ΕΟΠΥΥ Β’ σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Υγείας που μίλησε στην Καθημερινή και δεν θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνο για τις διοικητικές υπηρεσίες. Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ.
Δεν προβλέπεται να επαναπροσληφθούν όλοι οι γιατροί καθώς θα προκηρυχτούν θέσεις στο ΕΣΥ για 5.500, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τις διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση.
Το υπουργείο διαμηνύει ότι η σταδιακή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για τον ΕΟΠΥΥ γίνεται για να τους δοθεί χρόνος να επανεξετάσουν τη στάση τους αναφορικά με τις απεργίες.
Το υπουργείο στέλνει και ένα ακόμα μήνυμα λέγοντας ότι οι γιατροί έχασαν δια παντός το δικαίωμα των 150 επισκέψεων.