ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ινδιάνικο κοτόπουλο μόλε για τους λάτρεις της σάλτσας και… της σοκολάτας

kotopoulo-mole-570
Μόλε στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει σάλτσα και το κοτόπουλο μόλε είναι η αποθέωση της. Βασικά είναι σάλτσα με κοτόπουλο για όσους θέλουν και σος για να γλιστράει. Κι επειδή οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν σχεδόν πάντα σοκολάτα στο φαγητό τους (ο Μοντεζούμα έπινε ζεστή σοκολάτα με τσίλι) και λίγη πικρή σοκολάτα μέσα.
ΥΛΙΚΑ
  • 4 μπούτια κοτόπουλο (ή 8 μικρά)
  • 2 κ.σουπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά μικρή καυτερή ψιλοκομμένη
  • 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ. γλυκού τσίλι σκόνη καυτερή
  • 1 κ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κ. γλυκού ρίγανη
  • 1/4 κ. γλυκού κόλιαντρο ξερό τριμμένο
  • 1 κ. σούπας κακάο (χωρίς ζάχαρη)
  • 15 γρ. σοκολάτα μαύρη (πικρή)
  • 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 1 φλ. μπύρα μαύρη
  • 1/4 φλ. σταφίδες
  • 1/3 φλ. αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
  • 1 κ. σούπας σουσάμι
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε στην άκρη σε μια πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, το ζωμό και τη μπύρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Πολτοποιούμε όλα τα συστατικά στο μίξερ, προσθέτουμε το κακάο και τη σοκολάτα και στη συνέχεια ζεσταίνουμε τη σάλτσα για 1 λεπτό.Τέλος, βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα και αλάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι οπότε και προσθέτουμε.