ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τι συμφωνήθηκε για φόρο υπεραξίας, ακατάσχετο σε μισθούς - συντάξεις και φορολογικά πρόστιμα


Τι συμφωνήθηκε για φόρο υπεραξίας, ακατάσχετο σε μισθούς - συντάξεις και φορολογικά πρόστιμα
Την έγκριση της τρόικας για τις περισσότερες φορολογικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο καταβάλλονται ύστατες προσπάθειες να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία και στον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Συγκεκριμένα η τρόικα δέχθηκε τη μείωση έως και 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και μη έκδοση αποδείξεων, την αύξηση του ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις και την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές – βελτιώσεις στο φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Για το φόρο υπεραξίας ο οποίος έχει «παγώσει» όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στα εξής σημεία:
  1. Την εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν το 1994. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.
  2. Ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας έχουν «κολλήσει» στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να μην αποδέχονται το σύστημα για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου που προτείνει η ελληνική πλευρά. Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούν ότι με το σύστημα αυτό θα αυξάνεται σημαντικά η τιμή κτήσης και θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου επιβάλλεται ο φόρος, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει έσοδα.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα συμπεριληφθούν οι νέες ευνοϊκότερες διατάξεις που θα προβλέπουν:
1. Πρόστιμα. «Γενναία» μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
  • Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Επίσης για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.
  1. Συμψηφισμοί χρεών. Παρέχεται δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  2. Κατασχέσεις. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το μήνα ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.
Μαρία Βουργάνα