Μόνο «τυχαία» δεν μπορεί να χαρακτηρίστει η στιγμή που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να δηλώσει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά της ευρωεκλογές. Οι ρυθμίσεις στο γάλα, η συμφωνία με την τρόικα για τα φάρμακα, οι σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ταξί, αλλά και των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης, όπως επίσης και οι αλλαγές στον έλεγχο των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που έρχονται με το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Βουλή, έχουν προκαλέσει τρικυμία και αναταράξεις στην κυβέρνηση.
Το «κύμα» αντιδράσεων δεν προήλθε μόνο από τους επαγγελματίες, που από την πλευρά τους προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και απεργίες διαρκείας. Αλλά και από τους βουλευτές της κυβέρνησης, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνει πώς είτε θα καταψηφίσει το πολύκροτο πολυνομοσχέδιο, είτε θα παραιτηθεί εάν δεν γίνουν αλλαγές. Και αφού τα μεγάλα «όπλα» (Στουρνάρας, Χατζηδάκης) δεν έπεισαν τους βουλευτές, ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε εμμέσως πλην σαφώς να «εκβιάσει» και ταυτόχρονα να συσπειρώσει τους «γαλάζιους» και «πράσινους» αντάρτες. Το μήνυμα του κ. Στουρνάρα στους βουλευτές ήταν ότι η Ελλάδα βλέπει-πλέον-το φως στην άκρη του τούνελ και οι αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να βγει στις αγορές, να έρθει η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία κτλ.
Στην περίπτωση, που οι αλλαγές δεν πραγματοποιηθούν, η χώρα μας δεν θα πάρει την επόμενη δόση, δεν θα βγει στις αγορές και θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα. Πάντως, το μήνυμα του κ. Στουρνάρα δεν πρέπει να βρήκε αποδέκτες: Εκτός του ότι δεν κατάφερε ούτε να πείσει τις αγορές, λίγες ώρες αργότερα δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το γάλα.
Καταψηφίζουν και απειλούν με παραίτηση
Την αρχή την έκανε ο υφυπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος διαμηνύοντας ότι άμα περάσουν οι ρυθμίσεις θα παραιτηθεί. Και παρόλο που ο… σκληροπυρηνικός κ. Χαρακόπουλος έκανε γρήγορα πίσω, δε συνέβη το ίδιο και με άλλους βουλευτές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο βουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΓιώργος Βλάχος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα. Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα εξέφρασε και ο «γαλάζιος» βουλευτής,Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος επεσήμανε ότι με το σχέδιο νόμου που προωθείται, η κυβέρνηση να «στραγγαλίζει την κτηνοτροφία». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης. Όπως επίσης και ο επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος,ο οποίος είχε δηλώσει πως θα στηρίξει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών και δηλώνει πως μόνο εάν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, θα δώσει θετική ψήφο στη Βουλή. Με παραίτηση επίσης απειλεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Γιώργος Καλατζής. Πάντως, παρά το «τσουνάμι» αντιδράσεων, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω και θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή την Παρασκευή.
«Ακούμε τις παρατηρήσεις, αλλά θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις»
Αυτό, φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ναι μεν ακούει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των βουλευτών, αλλά είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές, που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα.
Όπως ανέφερε, καθήκον της κυβέρνησης είναι να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως του ΟΟΣΑ ή της τρόικας».
sofokleousin