ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Αλλάζουν τα πάντα στα σχολεία: Περισσότερες οι εκδρομές και χειμερινές διακοπές

EXETASEIS-570
Αλλάζουν πολλά την φετινή σχολική χρονιά καθώς οι μαθητές θα ακούσουν το κουδούνι νωρίτερα, οι πανελλαδικές θα αρχίσουν τον Μάιο και οι περίπατοι θα μειωθούν ενώ θα υπάρξουν περισσότερες ημέρες διακοπών.
Αλλάζουν πολλά από όσα ξέραμε εμείς, την φετινή σχολική χρονιά και όλα θα γίνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρχικά, τα σχολεία θα ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα στις 5 Σεπτεμβρίου και όχι στις 11 ή 12 του μήνα που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει ήδη αποφασιστεί ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα.
Το τέλος της σχολικής χρονιάς στα δημοτικά θα είναι στις 15 Ιουνίου όπως όλα τα χρόνια αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, η σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές τους, εκτός από αυτούς που δίνουν Πανελλαδικές, θα τελειώσει στις 31 Μαΐου. Όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, το τελευταίο διάλειμμα τους θα το κάνουν στις 21 Μαΐου και θα επιστρέψουν στις 27 του μήνα για να δώσουν εξετάσεις.
Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη από το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της επανασχεδίασης του σχολικού «χάρτη» και της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών που τα προηγούμενα χρόνια περιγράφονταν σε έξι προεδρικά διατάγματα και επτά με οκτώ διαφορετικά νομοσχέδια.
Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές, ο θεσμός των χειμερινών διακοπών θα μπει για πρώτη φορά στην ζωή των μαθητών. Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι ένας από τους λόγους που έφερε την επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες-η μία εβδομάδα είναι στην αρχή και ή άλλη στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, εξαιτίας των φετινών εκλογών του Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου - Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας.
Η «λευκή εβδομάδα» θα συνδυαστεί με αύξηση των εκπαιδευτικών εκδρομών και μείωση των περιπάτων ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η περαιτέρω μείωση της σχολικής ύλης.
Σύμφωνα με Το Βήμα, βάσει του νέου σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας, θα μειωθούν στο ελάχιστο οι αποστάσεις των καθηγητών ενώ θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που εφαρμόστηκε ήδη στα πειραματικά σχολεία.
Φωτογραφία Eurokinissi